Världsunik anläggning i Kviberg

För att få ihop ekonomin behövde skolprojektet utökas med fler hyresgäster. Det landade i en världsunik multisportanläggning med en stor året runt-öppen hall – för längdskidåkning. – Det kommer att talas om Änglagården i hela idrotts-Europa, säger Sefas koncernchef Ola Serneke.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-11-06 | Utveckling


Artikelbild

Multisportanläggning. Den stora anläggningen blir hela 46 000 kvadratmeter stor, och innehåller bland annat både en grundskola med fotbollsinriktning och ett idrottsgymnasium.
Bild: Okidoki Arkitekter


Intill kasernerna vid Kvibergs gamla regemente i Göte­borg är bygget av Änglagården i full gång. Sommaren 2015 – lagom till Gothia Cup – ska anläggningen stå färdig. En anläggning med fullt fokus mot idrott och hälsa – men ändå med ett mycket varierande innehåll. Förklaringen till detta stavas Ola Serneke: Byggare, stort IFK Göteborg-hjärta – och Vasaloppsåkare.

– Det började med att Roger Gustafsson (som tränade IFK under storhetstiden på 90-talet och som numera ansvarar för ungdomsverksamheten) och jag diskuterade att bygga en ny skola till Änglagårdsskolan, en skola med fotbollsinriktning som IFK Göteborg driver. Men för att få ihop kalkylerna behövde vi bygga mer än bara en skola, kostnaderna behövde fördelas på fler kvadratmeter helt enkelt, berättar Ola Serneke, som själv kom på fortsättningen då han tränade inför Vasaloppet i skidtunneln i Torsby.

– Det är ju helt ologiskt att ha en skidtunnel där det ändå finns relativt mycket snö men inga människor. Det måste ju vara bättre att ha den i Göteborg, som faktiskt är en skidåkarstad. IK Stern är ju varje år den största Vasaloppsklubben. Jag gjorde tidigt en affärsplan för en inomhusanläggning och det var inga problem att få ihop ekonomin med tanke på det stora intresse som finns i västra Sverige.

Redan fullt uthyrd


Änglagården kommer nu att innehålla en fullstor fotbollsplan, två idrottshallar, skollokaler, restaurang, konferens, skadeklinik, boende, en Intersport-butik, föreningslokaler, ett stort gym och en skidanläggning.
Artikelbild

Skidåkare. Ola Serneke är själv intresserad av längdåkning och har åkt Vasaloppet flera gånger. Bygget av Änglagården är i full gång och ska vara färdigt för inflyttning sommaren 2015.
Bild: Nicklas Tollesson


Änglagården, omfattande 46 000 kvadratmeter, är redan fullt uthyrd.

– Vi har inte en kvadratmeter kvar. Allt är uthyrt på tioåriga kontrakt. Vi vill inte ha längre för att själva kunna ha lite mer eget spelrum. Det kommer aldrig vara några problem med att hyra ut skollokaler i det här läget. Jag menar, kan man inte locka elever till ett idrottsgymnasium med de här förutsättningarna, då ska man göra något annat.

Göteborgs stads inblandning är förhållandevis liten. Staden ägde marken tidigare och Idrotts- och föreningsförvaltningen hyr idrottshallarna vissa tider. I ­övrigt är det bara privata intressen inblandade.

– Fast Göteborgs stad har hela tiden sett det här som ett viktigt ärende och har varit bra att ha att göra med genom hela planprocessen.

Det finns i nuläget inte speciellt många lösa trådar kvar i projektet – men det kan tillkomma ytterligare en spännande aktivitet – en turbindriven vindtunnel för skydiving.

Spektakulärt projekt


– Det är alltså ett sätt att uppleva tyngdlöshet. Vi har tittat på en liknande anläggning i Tjeckien, och den har de igång 20 timmar om dygnet, den är väldigt populär. Vi pratar med en operatör, och det kan bli så att vi uppför en byggnad till dem. Den blir då 15 gånger 30 meter och 30 meter hög. Vi får se, det hade verkligen varit skithäftigt, säger Ola Serneke.

Med eller utan vindtunnel är Änglagården ett mycket spektakulärt projekt, och framför allt ett jätte­lyft för skidåkare i hela södra Sverige. 1,1 kilometer skidslinga kommer att vara tillgänglig året om – dygnet runt.

– Man kommer att kunna ha sitt eget skåp där man förvarar skidorna, komma hit och åka när man vill. Landslagsledningen är mycket intresserad av det här, bland annat har Per-Åke Yttergård (nationell chef på Svenska skidförbundet) varit med genom hela utformningen. Slingan kan förlängas till två kilometer med målgång framför fotbollsplanens läktare vid tävlingar, det kommer att kunna genomföras väldigt spektakulära arrangemang här.

– Den här mixen av aktiviteter är unik för hela världen, Änglagården sätter verkligen Göteborg på kartan och det är roligt att vara med och ge göteborgarna det här.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration