Kistas nya landmärke träder fram med Nod
Ett nytt kvarter har börjat ta form i Kista. Med Nod skapas en ny mötesplats för innovation och kreativitet i stadsdelen.
Skriven av Sofia Grymer 2013-11-04 | Hyresanalys
För nästan två år sedan togs det första spadtaget för ett nytt landmärke i Kista. I april står Atrium Ljungbergs projekt Nod klart och de första hyresgästerna flyttar in, och i augusti drar Stockholms universitet igång sin verksamhet i lokalerna. Visionen är att Nod ska vara en av Sveriges främsta mötesplatser för innovation och kreativitet. Det berättar Anders Finnhammar som är projektledare på Atrium Ljungberg och Kista Nod-projektet.
Mötesplats. Kombinationen av företag, forskning och studenter i samma hus med många öppna och gemensamma ytor gör Nod till den dynamiska mötesplatsen som flera aktörer i området är ute efter.
Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor
– Nod ska vara för alla, en publik plats, samtidigt som det ska vara ett fantastiskt kontorshus, säger han.
Första hyreskontraktet skrevs med Stockholms universitet redan 2011. På 8 700 kvadratmeter ska en av deras största institutioner, institutionen för data- och systemvetenskap, bedriva utbildnings- och forskningsverksamhet. Andra klara hyresgäster är gymnasieskolan Stockholm Science & Innovation School, utbildningsföretaget Cornerstone och organisationen Kista Science City bland andra.
– I dag är ungefär hälften av ytan uthyrd, men i takt med att byggnaden börjar komma på plats så ökar intresset och nu börjar det bli riktigt attraktivt, säger Sofia Strandell, som ansvarar för utveckling och uthyrning av Nod på Atrium Ljungberg.
Bottenplanet i fastigheten ska vara en publik arena med restaurang, café, träningsmöjligheter och ett Digital Art Center, DAC, en publik mötesplats för konst, design och teknik, bland annat.
Mötesplats. Kombinationen av företag, forskning och studenter i samma hus med många öppna och gemensamma ytor gör Nod till den dynamiska mötesplatsen som flera aktörer i området är ute efter.
Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor
– Det ska vara en nod helt enkelt, namnet är ingen förkortning utan Nod ska vara en nod, det är här det ska hända, säger Sofia Strandell.
Kombinationen av företag, forskning och studenter i samma hus med många öppna och gemensamma ytor gör Nod till den dynamiska mötesplatsen som flera aktörer i området är ute efter.
Kan växa steg för steg
– Det är den största fördelen med Nod, att du är i ett sammanhang där du kan springa in i nya samarbetsmöjligheter. Studentnärvaron innebär att ditt företag enkelt kan hitta någon som vill jobba med ett case åt dig.
I de fyra våningsplanen ovanför bottenplan i huvudbyggnaden och i de åtta planen i gårdshuset byggs det kontor på ytor från cirka 85 kvadratmeter upp till totalt cirka 6 000 kvadratmeter. Och det är framförallt företag inom ICT-området som kan dra nytta av att hyra lokaler i Nod tror Sofia Strandell.
– Det är bra, kanonfina kontor och genomtänkta arbetsplatser som passar föränderliga och kreativa bolag i framkant, säger hon.
– Och det är ett flexibelt hus där företagen kan växa steg för steg. Huset är byggt efter ett modulsystem som ökar flexibiliteten och medför snabba och kostnadseffektiva ombyggnader för hyresgäster. I stora drag handlar det om att riva eller bygga nya väggar, allt ovan undertak så som armaturer, ventilationsdon och sprinkler kan behållas, säger Anders Finnhammar.
Det kommer också att finnas möjlighet att hyra arbetsplats per timme.
– De är till för entreprenörer som vill träffa folk till exempel. I Nod hoppas vi kunna fånga hela kedjan av småföretagare, säger Sofia Strandell.
Konceptet med gemensamma ytor har Atrium Ljungberg redan tidigare utvecklat och använt i sina lokaler i Farsta, och Ärvinge i den södra delen av Kista. Det innebär också att hyresgästerna har tillgång till gemensam reception, mötesrum, en mässhall och cykel- och duschrum bland annat.
– Det är ett sätt att få ut mer av huset, hyresgästerna gagnas och huset gagnas, det bli win-win, säger Anders Finnhammar.
Kvarteret Nod är ett påkostat projekt och man använder sig av kvalitativa material i bygget. Och med den rymdskeppsliknande fasaden är idén att skapa ett nytt landmärke i stadsdelen.
– Det gäller att sticka ut i Kista och det gör vi med det här huset, säger Anders Finnhammar.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.