Stenbrott blev modern logistikpark
På bara några år har det gamla stenbrottet i Bråta förvandlats till toppmoderna Mölnlycke Logistikpark.<br /> – Ett perfekt läge och perfekta byggförutsättningar, säger ägarna Joakim Garfvé och Niclas Lumsden.
Skriven av Nicklas Tollesson 2012-02-01 | Utveckling
I slutet av 2007 köpte Niclas Lumsden och Joakim Garfvé från Skagen Fastighets AB och Next Step Group AB bergtäkten i Mölnlycke, som nu har förvandlats till en modern logistikpark.
Bild: Eddie Ekberg
De representerar Next Step Group AB och Skagen Fastighets AB, som i slutet av 2007 köpte marken och satsade på att bygga upp ett nytt logistikcentrum.
– Vi såg att det här stället hade rätt förutsättningar. Det är ju en gammal bergtäkt, så markförutsättningarna är bästa tänkbara. Man behöver inte påla och marken tål hur hög belastning som helst. Sedan ligger det precis mellan Göteborg och flygplatsen i Landvetter, med bra trafikflöden, säger Joakim Garfvé.
De fick en drömstart på projektet; tre månader efter att man köpt marken flyttade den första hyresgästen, Svenska Retursystem, in på nästan 5 600 kvadratmeter.
– Det var många snabba puckar, men det ordnade sig.
Det är ett ganska speciellt företag – de arbetar med att tvätta returplastbackar.
– Sådana backar som livsmedel levereras i. Förr var det wellpapp som gällde, men det var ju inte så miljövänligt. Nu levereras livsmedlen i plastbackar som sedan transporteras till Svenska Retursystems anläggningar för att tvättas. Det här är en av fyra anläggningar de har i Sverige, det finns cirka 120 miljoner backar i landet, säger Niclas Lumsden.
Byggförhållandena är perfekta i den gamla bergtäkten – man behöver inte påla och marken tål hur hög belastning som helst.
Bild: Eddie Ekberg
När Lokalnytt hälsar på fyra år senare håller den senaste hyresgästen, Apoteket AB, på att installera sig i sitt 2 600 kvadratmeter stora medicinlager. Mitt i lokalen står en jättelik sorteringsanläggning, som helt automatiskt ska hämta fram rätt medicinlåda efter bara ett par knapptryck.
– Vi har installerat ett avancerat värme- och ventilationssystem. Eftersom det handlar om mediciner måste temperaturen ligga på 22 grader, plus minus en grad, dygnet runt året om, berättar Joakim Garfvé.
Sedan Retursystem flyttade in har tre stora hyresgäster kommit till, och i april kommer ytterligare en.
Sedan förs förhandlingar om ytorna som ligger vägg i vägg med Apoteket AB – 8 500 kvadratmeter.
– Vi kan färdigställa ytorna för nästa hyresgäst på bara tre, fyra månader. Snabbheten är en konkurrensfördel för oss, säger Joakim Garfvé.
I vår ska ett kallager om 1 000 kvadratmeter uppföras. När det är klart har sammanlagt nästan 30 000 kvadratmeter logistikyta byggts. Sedan finns ytterligare en byggrätt om cirka 7 000 kvadratmeter.
– På lång sikt finns det dessutom möjligheter att området kan växa ytterligare, österut, där ytterligare en bergtäkt pågår.
8 500 kvadratmeter, vägg i vägg med Apoteket AB, kan färdigställas på tre, fyra månader.
Bild: Eddie Ekberg
Kanske en lunchrestaurang
De redan goda trafikflödena kring logistikparken kommer att förbättras ytterligare framöver.
– Slambymotet kommer att påbörjas under året, och kommer att ligga mellan vårt område och det nuvarande motet i Landvetter. I förlängningen kommer också en bättre länk mellan riksväg 40 och E 20 att byggas, säger Niclas Lumsden, som också hoppas att en lunchrestaurang kan öppna i närheten.
– Vi kommer att ha 150 personer som arbetar på vårt område när våra klara hyresgäster är inflyttade. Det, tillsammans med de som arbetar i närområdet, borde kunna vara underlag nog för att en lunchrestaurang skulle bära sig, något vi hoppas kan bli verklighet snart.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.