Dokument


Tryckerigatan 12

Kontor, 220 m2, Stockholm, Gamla Stan

Här finns möjlighet att hyra en ljus och fin lokal i attraktiva Nordstedts huset på Riddarholmen. Lokalen har tidstypiska detaljer från

sekelskiftet så som djupa fönsternischer och valv. Stora rum med fin utsikt mot Gråmunkeholmens innergård samt konferens och samtalsrum. Välkomna att trivas!

Omgivning

Gamla Stans tunnelbanestation ligger inom ett par minuters promenad

Övrigt

Norstedthuset på gråmunkarnas holme

Fastigheten ligger på historiska Riddarholmen i Gamla Stan. Många känner igen det karaktäristiska huset som Norstedtshuset, som i mer än hundra år har legat vid Stockholms ström, väl synligt för förbipasserande på Söderleden och Centralbron. Omgivningen består till stor del av statliga verk och myndigheter, som exempelvis Svea Hovrätt i Wrangelska palatset och Hessensteinska palatset.

Fastigheten

Byggnadsdelarna, nästan uteslutande bestående av kontor, är uppförda 1882-1889 och ombyggda 1992-1994. Huset har modern ventilation med återvinning och värms med fjärrvärme. Den tekniska standarden är hög. Kvarteret Gråmunkeholmen 4 har under många år använts som tryckeri, stilgjuteri och förlagsrörelse för bokförlaget Norstedts. Norstedts finns fortfarande kvar och hyr idag kontor i byggnaden.

Fastighetsbeteckningen Gråmunkeholmen härstammar från den tid då franciskanermunkar, även kallade gråmunkar, hade kloster på ön. Marken donerades till munkarna av Magnus Ladulås under senare delen av 1200-talet. Innan dess användes holmen som betesplats för getter och deras killingar, kiden, och kallades då för Kidaskär. Sveriges första tryckeri var inrymt i Gråbrödraklostret.

På Riddarholmen är såväl August Strindberg som Gustav III födda. Den sistnämnda är även begraven i Riddarholmskyrkan.

Gamla Stan

Kontakta Annonsör

Erika Wallner
08- 696 43 10
erika.wallner@afafastigheter.se


Liknande lediga lokaler i Gamla Stan