Artiklar taggade som avtal

Kan man komma ur ett hyreskontrakt?

FRÅGA: För några år sedan tecknade vi ett nytt hyresavtal för våra lokaler. För att få en lägre hyra gick vi med på en hyrestid på sju år. Nu har verksamhetens behov ändrats och vi skulle helst vilja lämna lokalerna. Finns det någon möjlighet att komma ur hyresavtalet och flytta trots att vi har flera år kvar på kontraktet?

Kan jag bara ta över kontraktet till en affärslokal?

FRÅGA: Min agentur med kläder går bättre och bättre. Under en längre tid har jag funderat på att utöka verksamheten genom en eller flera affärer för försäljning direkt till konsument. Nu har jag blivit erbjuden att ”ta över” kontraktet till en affärslokal med ett bra centralt läge. Med anledning av erbjudandet undrar om jag behöver kontakta hyresvärden i samband med att lokalen övertas?

Gratis skönhetsbehandlingar till hyresvärden?

FRÅGA: Vi hyr sedan en tid en lokal där vi driver en skönhetssalong. Vid flera tillfällen har vi fått höra att hyresvärden, när vi inte varit på plats, visat lokalen för familj och vänner. Hyresvärden har nu också krävt att fått gratis behandlingar i salongen. Vi tycker situationen känns märklig. Har hyresvärden rätt att visa lokalen när vi inte är där? Och kan hyresvärden verkligen kräva att få gratis skönhetsbehandlingar för att vi hyr en lokal av honom? Vad har vi för rättigheter och skyldigheter och vilka lagar kan vi hänvisa till?