"En ny nivå för kontor i Uppsala"

Fastigheten uppfördes 1889 – i dag innehåller den stadens modernaste kontor. – Med det här projektet lyfter vi kontor i Uppsala till en ny nivå, säger Marcus Skoglund, fastighetschef på Vasakronan, om Dragarbrunnsgatan 46.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-01-01 | Näringsliv


Artikelbild

Med undantag för att bröstningarna har tagits bort och fönstren gjorts större, ser fasaden ut i stort sett som när byggnaden på Dragarbrunnsgatan uppfördes 1889. På insidan är det dock helt omgjort. "Med det här projektet lyfter vi kontor i Uppsala till en ny nivå", säger Vasakronans Marcus Skoglund.
Bild: Nicklas Tollesson


När Lokalnytt hälsar på är projektet inne i sitt slutskede. Bara en lokal – om 830 kvadratmeter – är outhyrd, och man håller på och arbetar med den nya stora entrén mot Dragarbrunnsgatan.

– Här bevarar vi ett av Uppsalas pampigaste trapphus, säger fastighetschefen Marcus Levin och pekar in genom entrén.

Dragarbrunnsgatan 46 är ett fint exempel på när det gamla och historiska förenas med det nya och moderna – och en välfungerande enhet skapas.

Den äldsta delen ritades i nyrenässanstil av CA Ekholm och uppfördes 1889. Fasaden känns än i dag tydligt igen från de gamla ritningarna – fast den på ett viktigt sätt har förändrats under den senaste omgörningen.

– Kommunen har verkligen varit bra och ha att göra med under det här projektet, det är tydligt att vi har samma mål – att utveckla staden. Vi fick göra ett ingrepp i fasaden och har gjort fönstren i bottenplanet större, vi har tagit bort den tidigare bröstningen, som passade bättre när det var bostäder här. Dessutom har butikerna fått egna ingångar, säger Marcus Levin.

Dragarbrunnsgatan har förändrats påtagligt på senare tid, mycket tack vare omgörningen till gångfartsområde, en gemensam satsning mellan fastighetsägarna och kommunen.

Ännu en intressant handelsgata


Förbi det här projektet blev gatan färdig i december.

– Det märks tydligt att det rör sig mer folk i området, Uppsala är på väg att få ytterligare en intressant handelsgata, säger Marcus Skoglund.

Systembolaget har flyttat hit från Svavagallerian intill – ett annat projekt som Vasakronan nyligen har slutfört på ett framgångsrikt sätt.

– Det hade pratats i flera år om att något skulle göras med Svavagallerian, och när Systembolaget ville ut på gatan blev det ett naturligt startskott för omgörningen där och också en viktigt del av projektet på Dragarbrunnsgatan 46, säger Marcus Skoglund.

Svava domineras i dag i stället av en stor Hemköp-butik och ett antal olika restaurang- och kafékoncept, medan Systembolaget nu har fått ett bättre läge.

Den stora förändringen på "insidan" på Dragarbrunnsgatan 46 är att en stor ljusgård har förvandlats till två mindre, inglasade, ljusgårdar. I den gamla ljusgården har man nu i stället skapat 300 kvadratmeter ny kontorsyta per plan.

Samtliga ytskikt görs i ordning i renoveringen. Vasakronan har bytt ut hela ventilationsanläggningen och en del andra installationer, och man har fått ner energianvändningen ordentligt – trots att man har skapat nya ytor i fastigheten har den totala energianvändningen minskat med 21 procent.

Leed-certifiering


– Vi kommer att klassificera fastigheten enligt den internationella miljöcertifieringen Leed, och vi hoppas nå Guld-nivå, vilket är den näst högsta nivån. Det har krävts mycket engagemang och investeringar för att nå fram, säger Marcus Skoglund, och rabblar upp fakta som att vattenförbrukningen har minskats med 45 procent, 80 procent av allt byggavfall har återvunnits, det finns reserverade parkeringsplatser för cyklar och miljöbilar, och man har bara använt miljögodkänt byggmaterial. Och så vidare.

Under arbetet har man stött på en del intressanta byggdetaljer – vilket är naturligt eftersom det rör sig om ett så gammalt hus. Den största överraskningen var när man knackade ner en putsvägg och där bakom hittade – tre stora konstverk.

– Helt otroligt. Ett verk blev förstört men de andra har vi bevarat och låtit återställa och de ska monteras upp så snart som möjligt, säger Marcus Levin.

Stort intresse


Intresset för att hyra kontorslokaler i den moderniserade fastigheten – som tidigare huserade Folkets Hus – har varit stort, och bland hyresgästerna återfinns nu kapitalförvaltaren Coeli, inkassobolaget Aktiv Kapital, IT-bolaget Sogeti, läkemedelsföretaget Fresenius Kabi och internetresebyråkoncernen European Travel Interactive.

Hela projektet är färdigt inom kort, och Vasakronan räknar med att snart hyra ut de sista lediga ytorna.

– Det är kul att genomföra ett sådant här projekt, att visa vad man kan göra. Man märker, när man lyfter lokalerna till en sådan här nivå, att det finns efterfrågan för riktigt fina kontorslokaler i bästa läge i Uppsala, konstaterar Marcus Skoglund.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration