Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista

Det stora bostadsbyggandet i Kista kommer att gynna näringslivet, tror Bo Sundin (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-10-15 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Kista är huvudstadens viktigaste stadsdelsområde.
Bild: Henrik Ekberg


Stockholm är tillväxtmotorn som driver Sverige och Kista är huvudstadens viktigaste stadsdelsområde. Det menar Bo Sundin som betonar att Kistas styrka i dag är det diversifierade näringslivet med en stor ICT-sektor, en tjänstesektor som stadigt växer samt den innovativa potentialen som nu finns i Kista.

– Stora ledande företag, utbildning och forskning ­genom KTH och Stockholms universitet samt det geografiska läget i Stockholm är en kombination som ­skapar nya företag och nya idéer.

Vilka frågor skulle du säga är de viktigaste för en fortsatt positiv utveckling av näringslivet?


– Arbetet med att förbättra kommunikationerna är nyckelfrågor för både Stockholm och Kista. Det handlar om utbyggnaden av tunnelbanan, Tvärbanans etablering i Kista om några år samt att Förbifart Stockholm byggs så att vi får ett flöde och får bort köerna. Det sistnämnda är inte enbart viktigt för privatbilismen och kollektivtrafiken utan även för varutransporterna. Det ökade bostadsbyggandet som nu sker i Kista hör också till de stora betydelsefulla frågorna i utvecklingen av Kista.

– Bostäderna kommer att fördubblas de närmaste tio åren. Till exempel ska 12 000–13 000 bostäder byggas vid Järvaområdet. Vidare har vi JM:s Kista Torn, som blir Stockholms högsta bostadshus med 35 bostadsvåningar och den intilliggande skrapan på 15 våningar. Det är väldigt många som kommer hit och jobbar periodvis, nu kommer de att ges möjlighet att flytta hit i stället. Det är betydelsefullt för hela regionen.

Bo Sundin är moderat ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. En roll han kommer att få lämna vid årsskiftet då de rödgröna partierna tar över makten i huvudstaden.

Artikelbild

Bo Sundin (M).
Bild: Stockholms stad


Vilken betydelse har valresultatet för Kistas utveckling?


– Mycket kommer att fortsätta att utvecklas på kort sikt, som till exempel bostadsbyggandet, även om det blir en annan politisk majoritet. Det tar många år ­innan förändringar slår igenom. Men två nyckel­frågor för Stockholm och i synnerhet för Kista är om Social­demokraterna kommer att kunna stå emot Miljöpartiets och Västerpartiets vilja att lägga ner Bromma flygplats.

– Det skulle vara förödande för näringslivet. Att man i stället ska utnyttja Arlanda mer, som de före­språkar, går inte. Det är redan fullt där. Det är också viktigt att arbetet med Förbifart Stockholm får fort­sätta. De två frågorna är avgörande för den här regionens framtid på lång sikt. Risken är stor att den ­expansion som har varit de senaste tio åren annars riskerar att stagnera. Företag väljer helt enkelt att etablera sig i andra storstäder i Europa och i världen om inte förutsättningarna finns här.

Artikelbild

Kista Galleria lockar dagligen tusentals människor.
Bild: Hernrik Ekberg


Vilka projekt ser du som viktigast för Kista?


– Helt klart Nod, Atrium Ljungbergs fastighet, som invigs i oktober och dit vissa redan har börjat flytta in. Etableringen av ett IT-gymnasium och delar av KTH samt inriktningen mot nyföretagandet i kvarteret blir symboliskt för Kistas utveckling. En annan viktig etablering är flytten som affärs- och IT-tjänsteleverantören, CGI, gjorde från Nacka strand hit till Kista. Det ­visar kraften i Kista när man får hit så stora företag. Över huvud taget tror jag tjänstesektorn kommer att växa sig ännu starkare i Kista.

– Kista har gått från att vara väldigt beroende av ­Ericsson till att bli mer diversifierat och det är positivt. Detta trots att Ericsson är större och starkare nu än tidigare. Alla entreprenörer med utländsk bakgrund vars små företag växer tror jag kommer att betyda mycket framöver också. Det tror jag dessutom kommer att leda till mer handel med andra delar av världen.

Sök lediga lokaler i Kista!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Utvecklingsområden populära i Stockholmsregionen Utvecklingsområden populära i Stockholmsregionen Kommunikationen avgörande för lokalhyresmarknaden i Stockholmsregionen Kommunikationen avgörande för lokalhyresmarknaden i Stockholmsregionen Allt fler företag anlitar konsulter Allt fler företag anlitar konsulter Stockholm följer Londons utveckling av kontorslokaler Stockholm följer Londons utveckling av kontorslokaler Stockholm Design District - ett designkluster för inredningsbranschen Stockholm Design District - ett designkluster för inredningsbranschen Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholms innerstad Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholms innerstad