Elbilspool för alla i Sisjön
Nu har nästa steg tagits för att biltrafiken ska minskas i Sisjön. Fyra fastighetsägare är med och finansierar den nya elbilspoolen i området. – Vi hoppas att 1+1 ska bli 3, säger Peter Liljeros på Balder.
Skriven av Nicklas Tollesson 2014-05-15 | Näringsliv
Flera finansiärer. Elbilspoolen är ett resultatav ett samarbete mellan kommunen och det privata näringslivet. På invigningen presenterades projektet av Fredrik Ymsjö från Alaska, Peter Liljeros från Balder, Daniel Carlsson från Arkipelagen, David Backelin från trafikkontoret och Hans Stridh från Harry Sjögren
Bild: Nicklas Tollesson
I hällregn invigdes elbilspoolen av kommunalrådet Kia Andreasson (MP) i början av maj.
– Det är bra att det regnar, nu gror fröna vi har sått, konstaterade Andreasson.
De senaste åren har man sått flera frön för att biltrafiken ska minska i Sisjön. Området som från början var ett rent industriområde har haft problem med infrastrukturen sedan det allt mer har förvandlats till ett modernt företagsområde med allt mer handel. Områdets gatunät har inte vuxit i samma takt som företagsetableringarna, och kollektivtrafiken var länge alldeles för dålig.
Ett första steg var skyttelbussen linje 89, som nu rullar från Radiomotet via 421 i Högsbo till Sisjö Centrum och tillbaka till Radiomotet på Sisjösidan. Den går fyra gånger i timmen på vardagar mellan 05.59 och 22.29.
Drar nytta av varandra
Nästa steg är alltså elbilspoolen, som utgår från parkeringen utanför Kungsängen och Cervera vid Sisjörondellen.
Liksom busslinjen är elbilspoolen delfinansierad av privata företag med intressen i Sisjön – Balder, Harry Sjögren, Alaska Fastigheter och Arkipelagen Företagscenter är med i projektet tillsammans med trafikkontoret i Göteborg.
– Vi hoppas att bussen och bilpoolen drar nytta av varandra. Eftersom det nu finns en bilpool kan man lättare ta bussen till jobbet. På så sätt kan 1+1 bli 3, säger Peter Liljeros på Balder.
Elbilspoolen är öppen för alla, både företag och privatpersoner. Fredrik Ymsjö på Alaska berättar att det här bland annat har efterfrågats av personalen på de stora butikerna i området.
– Det finns många ungdomar som arbetar på Willys eller XXL. Många åker buss hit på morgonen, den här elbilspoolen underlättar mycket när de ska iväg och utföra ärenden, säger han.
Ett steg i medvetet miljöarbete
Daniel Carlsson på Arkipelagen menar att många av hans hyresgäster kommer att använda elbilspoolen.
– Vi har 180 företag hos oss. Vi gjorde en enkät där 20 procent uppgav att de skulle använda bilarna. Vi har sedan ett år tillbaka en elcykelpool och den är väldigt uppskattad.
Harry Sjögren ser detta som ett steg i bolagets medvetna miljöarbete.
– Vi arbetar på många olika sätt för en bättre miljö. Den största miljöpåverkan kommer från själva fastigheterna men resandet spelar också en stor roll. Vi gör vad vi kan för att minska vårt eget och våra hyresgästers miljöpåverkan, säger Hans Stridh på Harry Sjögren.
Elbilspoolen administreras av företaget Moveabout. Du registrerar dig som medlem på bolagets webbsida, där du också bokar din bil. Du öppnar sedan bilen med hjälp av mobiltelefonen och nyckeln finns i bilen. Du betalar – utöver medlemsavgiften – en kostnad beroende på hur länge du använder bilen.
Kia Andreasson ser mycket positivt på initiativet i Sisjön.
– Jag hoppas att det här är den första av många liknande elbilspooler, sa hon i samband med invigningen.
Lediga lokaler i Göteborg
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.