Handelsplats kring mat
Omedelbart, bärbart och njutbart. Det är konceptet för det nyöppnade mattorget i centralstationen.<br /> – Man ska kunna få mat snabbt, köpa med en matkasse hem eller sitta ner och njuta, säger Ola Gunnefur på Jernhusen.
Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv
Det känns som lugnet före stormen. Det är förmiddag och i den nya centralhallen, som är en blandning av mattorg och saluhall, gör sig handlarna redo för lunchrusningen.
– På luncherna är det verkligen fullt ös. Det är en fantastisk puls här med ett myller av människor. Det här är en handelsplats kring mat. De som kommer hit bryr sig om vad de äter och vill uppleva en rustik miljö. Det har funnits ett uppdämt behov. Det är en härlig plats, säger Ola Gunnefur, ekonomisk förvaltare.
Tidigare har centralhallen mest använts som väntsal med enstaka kommersiella inslag. Mattorget öppnade här den 30 september förra året. Det gör att Malmös Centralstation i dag består av två axlar.
Den nya glashallen har ett snabbare tempo med butiker för folk som är på väg. I centralhallen är det ett mer balanserat tempo där folk i lugn och ro sitter ner och äter sin lunch eller köper med sig något hem.
Såg en brist på mathallar
– Vi kikade på vad som fanns i staden och såg en brist på mathallar. Med den gamla byggnaden som grund började vi arbeta fram ett koncept. Lösningen blev gondolenheter med restaurangkök.
Inredningen ger en gammaldags bistrokänsla med enhetliga fasader. Materialen som har använts är ek, granit och zink. Saluhallen är till för både dem som reser med tåget, folk som arbetar i området och kommer hit på lunchen och andra Malmöbor som kommer hit på helger och kvällar.
– Vi är nära Europa och erbjuder en internationell upplevelse. Det känns som att man är utomlands. Det är nästan kosmopolitiskt med blandningen av den nya och gamla delen i centralen. Byggnaderna i centralstationen är byggda från 1850 till 2010, en blandning som det inte går att bygga sig till i dag. Den gamla hallen har fått nytt liv igen, säger Ola Gunnefur.
En mix av tre varianter
Mattorget innebär en mix mellan att kunna äta och dricka på plats, köpa take away och att köpa med sig mat hem för att laga själv. Fiskrestaurangen Johan P är en av de restauranger som erbjuder alla tre varianter. Här kan du sitta ner vid vita dukar och beställa vid bordet, eller köpa med dig mat över disken. Johan P har gjort en satsning på ostron, som de säljer för tio kronor styck, som har blivit väldigt populära. Du kan även beställa en skaldjursplatå till lunch.
– Det är ett bra flöde av människor här, både resenärer och Malmöbor. Det var när jag såg hur det skulle bli här med enhetlig skyltning och klassisk äldre stil på inredningen som jag kände att "här måste jag vara med". Det finns en stor bredd på innehållet och vi har haft en väldigt bra start, det är över förväntan, säger delägaren Joakim Nilsson.
Förutom fisk kan du köpa smörrebröd, street food, sallader, choklad, kaffebröd och mycket mer. Ola Gunnefur berättar att något helt nytt för Malmö är dumplings, som nu serveras hos Holy Monkey.
– Det har gått otroligt bra för den nya centralhallen. Malmöborna vet redan om att den finns. Vi jobbar nu med att även skapa liv på kvällar och helger och har precis börjat med levande musik på onsdagar och lördagar.
Från att ha legat i utkanten ligger nu centralstationen mitt emellan gamla och nya Malmö. Staden växer och med den nya konsert- och kongresshallen kommer centralen att bli en mötesplats som alltid är öppen och där du alltid kan hitta det du vill ha.
Nu börjar arbetet med nästa hus
När centralhallen nu är klar börjar Jernhusen arbetet med nästa hus, den äldsta stationsbyggnaden från 1850. Det är en av de äldsta stationsbyggnaderna i Sverige och där finns en kunglig väntsal som är rikligt utsmyckad och ger en pampig känsla.
Drottningen har ett eget rum med en vacker röd soffgrupp och en magnifik spegel. Senast som väntsalen användes var när kronprinsessan Victoria var på besök 2009. Nu har Jernhusen fått tillåtelse av hovet att använda den till kommersiell verksamhet.
– Vi vill öppna upp den för allmänheten. Det är en guldklimp. Jag hoppas att många kommer att vilja etablera sig där. Det är viktigt att operatören tar hand om den speciella miljön. Kanske kommer man att kunna äta eller dricka där.
Hela den gamla byggnaden är tänkt att fyllas med både kontor, ett antal butiker och något matställe. De ursprungliga entréerna ska öppnas upp mot perrongen och mot busstorget. Terminalen för regionbussarna ska flytta 2013 och först då kommer ombyggnaden av stationshuset att stå klar.
– Butikerna ska vara ett komplement till resandet och en förlängning av cityhandelstråket. Får man önska så skulle drömbutikerna vara Illum och en Iphone-butik, säger Ola Gunnefur.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.