Jörgen Lennartsson: "Att träna IFK Göteborg är ett privilegium"

Han var nära att ta SM-guld med IFK Göteborg i höstas och hans namn dyker ofta upp när efterträdaren till förbundskapten Erik Hamrén diskuteras. Möt Jörgen Lennartsson, som har jobbat med fotboll på heltid i halva sitt 50-åriga liv.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-01-28 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Passion. För Jörgen Lennartsson är fotbollen en livsstil som han lever med nästan dygnet runt. Sedan ett drygt år tillbaka tränar han IFK Göteborg, en av landets främsta fotbollsklubbar som ligger tvåa bakom Malmö i Allsvenskans maratontabell.
Bild: Henrik Ekberg


Det är jultider och i entrén till Kamratgården vid Delsjön i östra Göteborg lyser granens blå-vita kulor. Bredvid står prisskåpet och det dröjer inte länge förrän ögonen fastnar vid pokalerna från 1982 och 1987. De båda segrarna i Uefa-cupen. I skåpets mitt hänger en lagbild på laget från 1982; Hysén, Strömberg, Wernersson och de andra. Förbi lounge-gruppen i entrén släntrar en av dagens stjärnor, lagkaptenen Mattias Bjärsmyr. Han kommer från lunchrummet där Jörgen Lennartsson har blivit kvar i en diskussion med några ledare. Det dröjer ett tag innan tränaren dyker upp.

– Ursäkta så mycket, jag fastnade i något jag var tvungen att avsluta, säger han utan att avslöja så mycket mer om vad det handlade om.

Lång erfarenhet


Jörgen Lennartsson är en av landets absolut främsta fotbollstränare, med en lång erfarenhet från både klubblag och landslag. 50-åringen från Växjö har jobbat heltid med fotboll i 25 år. Som spelare i Växjö Norra och FK Växjö var Jörgen Lennartsson medioker, enligt honom själv. Det är också förklaringen till att han tidigt hittade in i ledarroller; först som ungdomstränare och sedan som seniortränare. Riktigt på allvar började det i Öster som U20-tränare. Resan fortsatte sedan till Helsingborg, vidare till Häcken och 2005 utsågs han till förbundskapten för U21-landslaget tillsammans med Tommy Söderberg. U21-tiden är den period som han skattar högst i ­karriären. Givetvis tack vare succén under hemma-EM 2009 där landslaget nådde semifinal – en match man förlorade mot England efter straffsparksläggning.

– Hela den juni-månaden var fantastisk; vädret, inramningen på arenorna, resultaten … allt. Det är det bästa jag har upplevt så här långt som tränare, säger han sedan vi slagit oss ner i ett konferensrum på andra våningen i Kamratgården.

Positiv start


Efter U21-landslaget följde tränaruppdrag i Norge för Stabaek och därefter i Elfsborg som han vann SM-guld med 2012. Men sedan ett drygt år tillbaka är det Kamratgården som gäller för smålänningen. Ett uppdrag som har börjat positivt, minst sagt, med vinst i Svenska Cupen och en kamp om guldet in i det sista i Allsvenskan. Där drog dock IFK Norrköping längsta strået när man besegrade Malmö borta i den sista matchen, vilket innebar att guldet hamnade hos den andra kamratföreningen i högsta serien.
"Det är inspirerande, roligt, men också kravfullt."
Hur är det att träna en av landets riktigt stora klubbar?

– Att vara huvudtränare för IFK Göteborg är ett privilegium. Det är inspirerande, roligt, men också kravfullt eftersom IFK är en klubb som har ett nationellt intresse, med supportar utanför Göteborg. Men jag har varit tränare så länge och kan hantera det. Man kan inte tänka på sånt, det måste handla om inspiration och glädje.

Vad är skillnaden mellan att vara landslagsledare och klubbtränare?

– Som förbundskapten har du en kort tid att skapa ett fungerande team och du jobbar mer på den internationella scenen, vilket betyder mycket logistik och resor. Samtidigt blir det perioder då man kan vara hemma hos familjen mycket. Som klubbtränare umgås man varje dag med spelarna och ledare, det blir mer långsiktigt. Där blir det ofta långa dagar, men inte så mycket resor.

Inspiration utomlands


På tal om resor så åker Jörgen Lennartsson gärna utomlands och hämtar inspiration. Nyligen var han i USA och tittade på NHL-hockey och i Tyskland för att spana in Bundesligaklubben Wolfsburg.

Jörgen Lennartsson


Ålder: 50 år.
Bor: Gerre­backa på ­Hisingen.
Familj: Hustrun Cecilia, barnen Tove och Hannes.
Största meriter: SM-guld med Elfsborg 2012, cupmästare med IFK Göteborg, en fjärdeplats med U21-landslaget i EM 2009.
Bästa fotbollsupplevelse som tränare: "U21-EM 2009, en fantastisk sommar."
Bästa fotbollsspelare som han tränat: "Dött lopp mellan Roland Nilsson och Pontus Farnerud".
Bästa spelare genom ­tiderna: "Svårt, men jag ­säger Pelé."
Favoritspelare: "Iniesta."
Favoritbok: "Bill Walshs The score takes care of itself."
Favoritfilm: "Påtaglig fara med Harrison Ford."

– Det är en stad på 100 000 invånare med ett lag i Champions League för herrar och ett för damer. Där betyder Volkswagen otroligt mycket för fotbollen. På samma sätt skulle Volvo kunna betyda för fotbollen här i Göteborg. Även vad gäller arenorna ligger vi ­efter i Sverige. Både i USA och ute i Europa är arenorna byggda för att umgås, ha trevligt och spendera pengar på. Folk går till arenan ett par timmar före match och stannar ett par timmar efter. Här i Sverige tjänar klubbarna nästan enbart pengar på själva matchen. Vi har ofantligt mycket att lära av andra klubbar utomlands vad gäller arenor, säger han och tillägger att det även gäller träningsanläggningar:

– Vi är efter även där, till och med gamla öststatsländer har kommit längre. Anläggningarna i många länder är specialdesignade för professionell fotbollsträning. De har en annan plankvalité och olika områden beroende på vad för träning som gäller; om det är avslutningsträning, gym, rehab. Där finns möjlighet att filma träningar, videoanalysrum och så vidare. Och då jobbar jag ändå på Kamratgården som hör till de främsta anläggningarna i landet.

Ett bevis på det är den nybyggda multifunktionsanläggningen Prioritet Serneke Arena, som nyligen invigdes, och som bland annat inhyser klubbens ungdoms­akademi Änglagården. I arenan finns bland annat en fullstor fotbollsplan där IFK Göteborg tränar.

– Jag säger som Ola Serneke (vd för Serneke): "Det är som ett köpcentrum för idrott." Där finns mängder av idrotter och det skapar en fantastisk idrottsmiljö. Jag älskar att vara där.

Hårdträning


Just nu är det hård försäsongsträning som gäller för IFK innan laget drar iväg på träningsläger till Dubai i slutet av januari. Väl hemma igen väntar ytterligare träning innan Allsvenskan startar i början av april. För IFK Göteborg väntar Falkenberg borta. Därefter följer ytterligare 28 omgångar innan man tar sig an årets sista match mot … Norrköping. Frågan är given: vem vinner Allsvenskan 2016? Svaret från Jörgen Lennartsson kommer snabbt:

– Den som tar flest poäng.

Lediga lokaler i Göteborg


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration