Ett aktivt och nytänkande fastighetsbolag

Willhem marknadsförs först och främst som ett bostadsbolag, då 90 procent av bolagets innehav utgörs av bostäder. Men vardagen för Peter Särud på Willhem i Linköping handlar om lokaler. – Jag är lite den udda fågeln eftersom jag är den ende hos Willhem Linköping som enbart arbetar med lokaler, säger han.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-11-16 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Omvandling. Willhems största innehav i Linköping, Skäggetorp centrum, håller på att omvandlas.
Bild: Willhem


Peter Särud beskriver Willhem som ett aktivt och nytänkande bolag. De ägs av första AP-fonden vilket leder till ett långsiktigt tänkande. Affärsidén är att både äga, utveckla, hyra ut och förvalta bostäder och lokaler på tillväxtorter i Sverige.

Han berättar också att Willhem fokuserar mycket på hållbar utveckling. Företagets långsiktiga mål är att halvera energianvändningen mellan 2011 och 2020.

– I Skäggetorp centrum, som vi äger och förvaltar, har vi till exempel under det senaste året bytt ut all belysning till ledbelysning både i köpcentrumet och i parkeringsgaraget, och genom detta minskat energiförbrukningen med nästan 70 procent. Vi har även låtit montera en stor solcellspark på centrumets tak som är en långsiktigt bra investering, säger Peter Särud.

Centrumledare i Skäggetorp


Totalt arbetar 23 personer på kontoret i Linköping, som ligger just i Skäggetorp centrum. Centrumets handelsytor är på 13 000 kvadratmeter, medan det intilliggande kontorshuset är på 6 000 kvadratmeter. Förutom Skäggetorp centrum äger Willhem även Tallboda centrum. Resten av deras lokaler i Linköping är mer utspridda på platser där de har köpt fastigheter.
Artikelbild

Peter Särud är både kommersiell förvaltare för Willhem och centrumledare för Skäggetorp centrum.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Förutom att vara kommersiell förvaltare är Peter Särud också centrumledare i Skäggetorp centrum. Det mest spännande med sitt jobb tycker han är att det är så brett.

– De flesta som har min roll arbetar antingen med uthyrning eller med förvaltning, eller så är man renodlad centrumledare. Jag har tre roller i en och det är ett himla roligt jobb, säger ­Peter Särud.

Han har arbetat hos Willhem i Lin­köping i två år. Ett av hans största uppdrag är att förvalta och utveckla Skägge­torp centrum, och få in nya hyresgäster.

– Vi ser över hela centrumet, exempelvis har vi målat och skyltat om, bytt belysning och generellt arbetat med den grafiska profilen. Det är viktigt att Skäggetorp centrum fungerar bra, stadsdelscentrum har en stor betydelse för sin stadsdel för det är där man möts och gör sina ärenden, säger Peter Särud.

Framtidsplaner


I Skäggetorp centrum finns en blandning av handel och servicefunktioner. Hit kommer ungefär 2,5 miljoner besökare per år, men ambitionen är att locka ännu fler. Under Peter Säruds två år på posten har 13 nya verksamheter kommit till Skäggetorp centrum och i dagsläget finns endast två lediga lokaler i köpcentrumet. I kontorsbyggnaden där de själva sitter är det ­däremot ganska hög vakansgrad. Där har de nu påbörjat projektering för att omskapa huset. Planen är att halva huset ska bli studentlägenheter.

– Vi är på projektstadiet än så länge, men vi hoppas på att inom något år få till en planändring för att få ha bostäder här. Det här huset är lite av ett punkthus för området, och kan man lyfta detta hus lyfts hela området, säger Peter Särud.

Ambitionen för Willhem i framtiden är att fortsätta växa på de orter där de finns. De investerar pengar både i sitt befintliga bestånd och på nyproduktion.

– Willhem är ett växande företag med ambitioner, vi ska inte stå och stampa där vi är, utan fortsätta att ta marknader, säger Peter Särud.

Sök lokaler i Linköping


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration