Så tar du hand om din jobbdator

På stora företag är det vanligt att man har en IT-avdelning som sköter om maskinparken. Men på mindre företag är det vanligare att man får försöka ta hand om sin dator så gott det går. Vi träffade IT-konsulten Carl Julin och fick några enkla tips på vad man ska tänka på när det gäller sin jobbdator.

Skriven av Emma Granberg 2009-07-01 | Arbetsliv


Carl Julin driver sedan årsskiftet sajten jobbdator.se där man får tips och råd om hur man sköter sin dator på jobbet.

– Det hela började med att jag var sugen på att börja skriva mer. Jag började fundera på vad jag kan. Jag har jobbat inom IT-branschen sedan tidigt 80-tal och jag får många frågor från familj och vänner om datorer. Så jag insåg att det finns ett behov att fylla och i januari startade jag sajten.

Sajten är tänkt att rikta sig till personer som är egenföretagare och använder sig av datorer i jobbet, eller små företag som inte har någon IT-avdelning.

– På stora företag finns det ofta en IT-avdelning men på mindre företag är det inte så vanligt. Jag har själv varit egenföretagare sedan 1994 och har då jag lärt mig att det är du själv som får ta hand om det.

Don efter person och göromål


Det finns ett stort utbud av olika datorer och för att hitta rätt dator till just ditt företag säger Carl Julin att det är viktigt att man kommer fram till vad det är man ska göra med datorn.

– Det första man ska fråga sig är; Hur ska jag använda min dator? Ska man arbeta med den i verksamheten eller ska man ha det mest för att kolla mejl? Ska man ha den mest för att kolla mejl och inte jobba så mycket vid den är det kanske onödigt att lägga massa pengar på en värstingdator som egentligen passar bäst till dem som arbetar med bildbehandling eller använder den dagligen i sitt arbete.

Bärbar eller stationär dator är också ett beslut man ska ta.

– En bärbar dator är smidig men den är också känsligare. Det beror på just det faktum att man bär runt på den och det kan hända att man tappar den, den stjäls eller det regnar in i väskan. Sådant händer inte med en stationär dator.

När, snarare än om


Men vad man än väljer för dator så menar Carl Julin att det är egentligen bara är en tidsfråga innan hårddisken kraschar och du riskerar att förlora allt du har på din dator.

– Fråga är inte om utan när hårddisken kommer krascha. Så det är nästan ett måste att ha en ordentlig backup.

Förutom lokal backup där man lägger data på en cd eller en extern hårddisk finns det nu många bra alternativ där man sköter backupen på internet.

– Det finns många svenska alternativ men de är ofta lite dyrare, de amerikanska alternativen är billigare. Det man gör är att man laddar upp det som ska ta backup på, till en hemsida. På detta sätt får man en backup utanför huset.

Driver man ett företag och har sin bokföring på datorn är man skyldig att ha en fungerande backup utanför huset.

– Det finns även bra webbaserade ekonomiprogram som underlättar arbetet med ekonomin samtidigt som man får en backup utanför huset.

Säkerhetskopiera alltid


För att få så lite stilltid som möjligt vid en krasch så tycker Carl Julin att man ska ha en reservhårddisk hemma. Men det finns mer man kan göra för att komma igång så fort som möjligt igen. Det som tar tid vid en krasch brukar vara att installera om alla program. För att undvika detta kan man använda sig av diskkopia (disc image), där man får en exakt kopia på hur hårddisken ser ut.

– Med en diskkopia, som innebär att du kopierar hela hårddisken, inklusive operativsystem och installerade program, spar du mycket tid vid en eventuell krasch. Denna kopia bör du ta om du installerar något nytt program eller säkerhetsuppdateringar, minst en gång per månad, gärna oftare. Exempel på program för detta är Acronis True Image och Norton Ghost. Jag föreslår att du schemalägger detta så att det sker automatiskt på natten. Själv kör jag en full diskkopia varje natt på min bärbara dator.

Om hårddisken sen skulle gå sönder så sätter du in en ny hårddisk och så hjälper programmet dig att kopiera över allt igen.

En datorkrasch kommer som de flesta olyckorna när man som minst vill, till exempel på en resa.

– Om man ska ut och resa i jobbet och behöver sin dator tycker jag det är en bra idé att man lägger över den kopierade hårddisken på en reservhårddisk som man tar med sig. På så sätt kan man snabbt komma igång igen. Under resan får man ta backup på nätet så kan man klara sig utan större förluster.

"Försäkra" dig mot internetbedrägeri


En annan viktig sak att tänka på är, enligt Carl Julin att man har ett bra antivirusprogram och brandvägg.

– Det stora hotet är inte alltid virus som raderar din hårddisk. Nej, det är program som försöker stjäla dina lösenord och komma åt dina pengar. Du kan hamna på en sida som ser ut som din bank och så skriver du in dina inloggningsuppgifter. Jag tycker att alla borde ha bra virusprogram. Man kan se det som en försäkring: Det har man på sitt hus även om man aldrig råkat ut för något så då tycker jag man ska ha det till sin dator också. Skulle man råka få virus, som sedan sprids vidare till en kund, så ser det inte alls bra ut.

För att hålla datorn pigg och alert är det städning som gäller.

– Även här finns det en del program som hjälper dig att rensa upp. Det handlar till exempel på att tömma temporära filer. Men det kanske vanligaste felet folk gör är att de installerar en massa program men de tar aldrig bort något.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration