Olika sätt att hyra kontor

Det blir mer och mer populärt med nya typer av kontorsuthyrning för flexibla, mindre företag. Exempel på några varianter är kontorshotell, kontorskollektiv och coworking spaces. Här kan du lära dig mer om begreppen!

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-01-21 | Tips

Dela på linkedIn

Artikelbild

Många företag trivs med att ha sitt eget kontor, men det blir allt vanligare med lite mindre traditionella varianter, som passar olika bra för olika typer av verksamhet. Nedan listar vi tre olika varianter, som alla har sina olika fördelar.

Kontorskollektiv


Att vara en del av ett kontorskollektiv är oftast billigare än att hyra ett eget kontor, speciellt om man har ett litet företag eller en enmansfirma.

Rent praktiskt går man samman med andra egenföretagare och hyr en gemensam lokal där man har ytor som konferensrum och lunchrum gemensamt. Man delar även på alla fasta kostnader, och det är även ett bra sätt att möta nya människor – och kanske rentav utbyta tjänster?

Denna typ av kontorsuthyrning är populär bland frilansande yrken som exempelvis journalister, fotografer och formgivare.

Kontorshotell


Till skillnad från ett kontorskollektiv finns i ett kontorshotell möjligheten att hyra en komplett arbetsplats. Här ingår ofta saker som telefon/bredband, el och möbler. Även lunchrum, konferensrum och andra gemensamma ytor kan ingå, och har man tur finns även service i form av en reception.

Eftersom kontorshotell blir en slags all-inclusive-variant är det oftast lite dyrare per arbetsplats än om man hyr sitt eget kontor. Har man få anställda kan det dock vara en bra alternativ ändå, eftersom man ofta inte har mer yta än nödvändigt.

Ofta hyrs arbetsplatser under en kortare tid och avtalen brukar vara flexibla.

Coworking space


Ett coworking space är, precis som det låter, en plats att samarbeta på. Det kan beskrivas som ett slags kontorshotell, där samarbete mellan hyresgästerna är extra viktigt. Även här ingår ofta all service, och det är vanligt med öppna kontorslandskap.

Konceptet är populärt bland annat i IT-branschen, och passar bra för företag som inte är beroende av fasta arbetsplatser. I vissa fall förekommer möjlighet att köpa klippkort som innebär tillgång till en arbetsplats vid ett visst antal gånger.

Sök lediga kontorslokaler!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration