Möt Mustafa Mohamed

Mustafa Mohamed sprang rakt in våra hjärtan när han slog sig in bland eliten på långdistanslöpning.Lokalnytt träffar Mohamed och får veta mer om en av våra starkast lysande friidrottsstjärnor.

Skriven av Emma Granberg 2009-04-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Mustafa Mohamed föddes 1979 i Somalias huvudstad Mogadishu. Han kom till Sverige i december 1990.

– Det var en stor omställning för mig, inte minst med kylan och språket. Men det gick snabbt att anpassa sig och snart kunde jag leka i snön och prata flytande svenska.

Mustafa började spelade fotboll i Slätten IK.

– Jag hade inte den rätta kroppen eftersom jag var liten och klen, men det var otroligt roligt.

Han spelade under några år men då deras tränare som Mustafa kommit mycket bra överens med slutade, blev det inte lika roligt längre och Mustafa valde att sluta även han.

Hur kom det sig att du började med långdistans?


– Jag hade provat på det i skolan och ställt upp i några av skolans friidrottstävlingar. Sen gick min bror med i Hälle IF i Ljungskile och 1995 gick även jag med där. Att det blev långdistans kändes naturligt eftersom jag kände mig långsam men uthållig.

Hösten 1995 började Mustafa satsa på långdistansen och han sprang då sex–åtta pass i veckan.

– Två av dessa pass var intervallträning i Uddevalla eller Ljungskile med de övriga löparna i Hälle.

Träningen gav snabbt resultat och säsongen 1996 vann han guld på terräng-SM på sträckan 4 kilometer och även guld på SM 5 000 meter och 2 000 meter hinder i klassen pojkar 18. Mustafa ökade träningen och utvecklingen gick spikrakt uppåt och han fick nu även internationella framgångar.

– 1997 blev jag tvåa på Junior-EM 10 000 meter och trea på Junior-EM terräng 6 kilometer.

Efter de snabba framgångarna på juniorsidan hade Mustafa förhoppningar att övergången till senior skulle gå enkelt. Men så blev det inte.

– Nej, 1999 gick tungt och år 2000 blev hela säsongen förstörd på grund av en skada i knät, löparknä.

2001 kom han tillbaka och blev tvåa på senior-SM på 10 000 meter och sen dess har utvecklingen gått framåt.

"Ingen är färdiglärd"


Mustafa har under hela sin karriär haft Ulf Friberg som tränare.

– Vi har under åren lärt känna varandra väl och blivit goda vänner. Ulf arbetar med inställningen "det finns alltid mer att lära – ingen är färdiglärd" och söker ständigt ny kunskap. Han är nyfiken, öppen, positiv och han säger vad han tycker.

Vad gör du när du inte tränar?


– Jag lyssnar på musik, läser böcker, spelar kort och schack, kollar på filmer eller umgås med vänner och familj.

Slog 31 år gammalt rekord


I OS 1976 i Montreal vann Anders Gärderud OS-guld och satte det klassiska svenska rekordet på 3 000 meter hinder. Rekordet stod sig i 31 år, ända till den 28 juli 2007 då Mustafa Mohamed slog till och sprang sitt livs lopp på distansen.

Hur var det att slå det svenska rekordet?


– Loppet gick i Heusden, Belgien under optimala väderförhållanden. Vi var 24 löpare på startlinjen, varav två skulle vara harar.

Med så många startande så gällde det att ta för sig i starten. Det blev en del knuffar och Mustafa fick en knuff i ryggen av någon som höll på att ramla framåt. Men han kom ändå bra iväg och lade sig femma i fältet.

– Trots att jag såg tiderna så insåg jag ändå inte hur fort det egentligen gick.

"Kände mig stark"


Vid 500 meter tog Mustafa över ledningen.

– Jag kände mig stark och visste att jag hade en bra tid på gång, men att det gick så fort som det gjorde förstod jag fortfarande inte, inte ens när jag sneglade på tiden vid klockringningen och såg 7.02 minuter. Hela sista varvet hade jag bara en tanke i huvudet: vinna loppet. Med ett bra sista varv på 63 sek så var min första seger på en stor gala ett faktum.

Men Mustafa förstod inte på en gång vad han hade ställt till med.

– Jag såg att klockan hade stannat på 8.05 minuter men det kom ingen reaktion från min sida. Jag tittade igen och några sekunder senare fattade jag. Kanske inte helt och hållet, men tillräckligt för att börja jubla.

Resten av kvällen gick åt att svara i telefon och lämna dopingprov för att få rekordet godkänt.

Men Mustafa är mer än bara löpare i november 2007 startades Mustafa Running AB som erbjuder föreläsningar och seminarier för företag, föreningar, skolor och privatpersoner.

Berätta om ditt företag?


– Jag startade företaget Mustafa Running för 3 år sedan för att få in sponsorpengarna i bolaget som sedan skulle bekosta min löparsatsning och jag håller även en del föreläsningar för företag, föreningar och skolor.

Vilket är ditt största mål att nå i livet?


– Skaffa barn och bilda familj.

Hur skulle du beskriva dig själv?


– Positiv, glad, tålmodig, noggrann och nyfiken.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration