Måns Zelmerlöw - mer än bara Idol-Måns

Att Måns Zelmerlöw hunnit med mycket för att vara en 22-årng är det väl inte många som missat. Idol, Let's Dance, två musikaler, två Melodifestivaler och programledare för Lilla Melodifestivalen är lite av vad han har hunnit med.

Skriven av Emma Granberg 2009-03-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Måns var med i Idol 2005. Trots att han inte vann så har han varit med om mycket sedan dess. I år var han med i Melodifestivalen för andra gången. Första gången var 2007 med Cara Mia som slutade på en hedrande tredje plats.

Hur kändes det inför årets Melodifestival?


– Det kändes som jag hade mer att bevisa denna gång. Nu har jag varit i branschen i tre år. Jag är glad att det var så många som trodde på mig för det fanns ju många som var mer rutinerade än mig i startfältet.

Låten Hope & Glory är enligt Måns en fortsättning på Cara Mia.

– Det är en naturlig utveckling av Cara Mia fast ännu gladare och ännu dansigare.

Album nummer två


Som om han inte haft tillräckligt att göra med Melodifestivalen så har han även arbetat på sitt andra album som snart ska ges ut.

25 mars är det tänkt att MZW, som skivan heter, ska nå affärerna.

– MZW står helt enkelt för Måns Zelmerlöw. Det är ett sätt att få folk att lära sig stava mitt namn, säger han och skrattar.

Till andra skivan hade Måns 80 olika låtar att välja mellan.

– Jag har haft längre tid på mig inför detta album. I ungefär ett och ett halvt år har vi hållit på och jag har skrivit mycket av texterna och melodierna själv. När det var dags att välja låtar så gällde det att "kill your darlings" så att säga.

Detta har resulterat i att skivan är, som han själv säger, mer honom. Jag frågade honom vad det innebär.

– Bra fråga. Det är ett sound på skivan som är "jag". Skulle det finnas ett namn för det skulle "schlager/nB" vara ett bra ord.

Den nya skivan innehåller 12 låtar och av dem är åtta stycken mid- eller upptempolåtar.

Måns var med i Idol 2005 och om den tiden har han blandade känslor.

– Jag skäms när jag tänker tillbaka på Idoltiden. Jag var så lat och tog det hela med en klackspark. Jag och Sebastian var ute och festade och det syntes.

Han tog sig ändå ganska långt och slutade på en femteplats.

– Efter Idol så trodde jag att jag skulle hamna i skolbänken igen.

Men istället fick han erbjudande att vara med i första svenska säsongen av Let´s dance. Men det krävdes lite övertalning.

– Jag tackade först nej tre gånger. Jag trodde det skulle bli förnedrings-tv och det ville jag inte vara med i. Men som tur är, vilket jag är tacksam för nu, så låg de på och frågade igen. Till slut fick jag se den amerikanska varianten och då tackade jag till slut ja.

Men han erkänner att han inte heller här tog det på riktigt allvar i början.

– Halva säsongen så var jag ganska lat och tänkte, jag har taktkänsla så jag klarar mig. Men Maria Karlsson och jag hade väldigt roligt ihop och i slutet av säsongen tränade vi 30–40 timmar i veckan.

Måns och Maria klarade sig bra och stod i finalen mot Anna Book och David Watson. Och när musiken tystnade i sista avsnittet så stod han där som segare. Men av det minns han inte så mycket.

– Jag kan inte komma ihåg själva finalögonblicket och då hann jag inte riktigt uppfatta hur stort det var.

Efter vinsten i Let´s dance fick han erbjudandet att spela Danny Zuko i Grease.

– Jag hoppade högt när jag fick beskedet. Detta var en ny utmaning. För det handlar om en helt ny dans. Det var en tuff uppgift att lära ut koreografin till mig. Men det gick ju bra.

När vi sitter och gör intervjun kommer det fram en pappa och frågar om han kan få autografer till sina barn.

– Det är svårt att vänja sig vid att folk vill ha min autograf. I början kunde jag bli generad för jag tyckte jag hade så ful autograf.

Måns har inte bara slagit igenom i Sverige utan har även haft framgångar i Polen och Bulgarien.

– Jag åkte till Polen för att göra vad jag trodde var ett litet gig. Men det visade sig vara största grejen med 110 000 personer i publiken. Och de var så tacksamma och kunde alla låtarna. Det var häftigt.

Vad gör du när du inte jobbar?


– Jag tycker om att spela tennis. När jag var yngre ville jag bli tennisproffs. Annars försöker jag få tid till att mysa med flickvännen.

Att slå utomlands är en dröm som Måns har.

– Att få ha en riktigt stor utlandsturné, det vore kul.

Måns tycker om att resa, även om semesterresan med familjen till Khao Lak 2004 inte var någon särskilt trevlig upplevelse. Men Måns och hans familj hade tur, de åkte från sitt hotell för att åka vidare inåt landet tre minuter innan vågen kom.

– Vi åkte tillbaka till hotellet efter några dagar det enda som fanns kvar av vår bungalow var trappan upp och toalettstolen. Men jag drabbades inte så hårt och uppfattade inte hur stort det var förrän jag kom hem.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration