Vill få upp göteborgarnas ögon för staden
Higab förvaltar många av stadens mest namn kunniga byggnader. Nu vill de även locka göteborgarna till Västra Nordstaden och Klippan.
Skriven av Rasmus Thedin 2015-04-01 | Näringsliv
Något av det som skiljer Higab från andra fastighetsbolag är att de är ägda av Göteborgs Stad.
– När vi har en offentlig ägare ska vi göra en affärsmässig samhällsnytta. Vi har inte samma lönsamhetskrav som andra bolag, men våra hyror är marknadsmässiga, säger Göran Sylvesten, vd på Higab.
Higab förvaltar 650 000 kvadratmeter lokaler. Cirka två tredjedelar av Higabs fastigheter, i antal räknat, är av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. 26 av dessa är byggnadsminnen.
– Den delen av vårt bestånd vi är mest kända för är nog våra kulturbyggnader, till exempel museer och teatrar.
Dessa fastigheter kallar de för Göteborgarnas hus. Bland dem räknas bland annat Feskekôrka, Konserthuset, Konsthallen, Lorensbergsteatern, och Stora Saluhallen.
– Den typen av byggnader kräver en väldigt stor varsamhet. Utmaningen där är att få moderna verksamheter att passa i historiska hus, samtidigt som husen behåller sina historiska värden. Det är stora kostnader att jobba med sådana hus, men hyresgästerna som sitter där är väldigt stolta över sina lokaler.
Utöver detta ingår även stadens stora idrottsarenor i Higabs bestånd.
Spännande utveckling
Higab har ytterligare planer på att locka göteborgarna till andra sevärdheter.
– Vi har en del områden som kommer att utvecklas på sikt. Exempelvis Slakthusområdet, där vi äger den större delen, och som på sikt kommer bli en centralare del av staden.
– Det jag tycker är intressant just nu är utvecklingen av vissa kulturmiljöer. Till exempel Sockerbruksområdet i Klippan och Kronhuskvarteret. Vi har utvecklingsplaner för båda områdena för att få dem mer levande. Det ska hända mer där så att göteborgarna kommer dit och upptäcker de här fantastiska miljöerna. I dag händer det inte så mycket i Västra Nordstaden, där Kronhusbodarna ligger. Och det beror till stor del på att det ligger många kontor på markplan. Vi vill försöka omlokalisera och få dit fler restauranger och butiker, säger Göran Sylvesten.
De har börjat med själva Kronhusbodarna och nästa steg blir Postgatan. Där blir det naturligt att börja med baksidan av Börsenkvarteret, där de startat ett grundförstärknings- och ombyggnadsprojekt som beräknas vara klart under 2018.
Kommunala hyresgäster
Många hyresgäster i Västra Nordstaden i dag är kommunala förvaltningar och ambitionen är att minska på det.
I Börsenkvarteret pågår just nu arkeologiska förundersökningar för att kartlägga och dokumentera vilka fornlämningar som finns under byggnaderna, innan de startar med grundförstärkningsarbetena.
Staden kommer att hyra lokaler i Börsenkvarteret för sina verksamheter, sannolikt rör det sig om stadsledningskontoret med flera. Lokalerna kommer att göras modernare och de små rummen kommer att göras om till kontorslandskap. Det kommer även att bli en tillbyggnad inne på en av gårdarna.
– Framöver kommer vi att köpa en del fastigheter av Fastighetskontoret. Bland annat en del byggnader i Trädgårdsföreningen och Slottsskogen. Staden vill att kulturfastigheterna ska samlas inom Higab, säger Göran Sylvesten.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.