Smart och klart – för flexibla företag

Att flytta kan vara både tidskrävande och dyrt. De problemen slipper du med Vasakronans Smart och klart-koncept. – Du kan flytta in omgående i ett fullt utrustat kontor. Till och med korkskruven ingår, säger Jesper Swedenborg, uthyrningschef på Vasakronan.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Henrik Ekberg


Bakgrunden till Vasakronans nya kontorskoncept är den bristande framförhållning som många företag har i dag. Man vill ha ett kontor snabbt och helst med ett flexibelt hyresavtal. Detta har Vasakronan tagit fasta på och därför utvecklat ett första Smart och klart-kontor i Hötorgshuset 1 på Sveavägen i Stockholm.

– Vi vill göra det så bekymmersfritt som möjligt för hyresgästerna. De slipper ta itu med den mängd praktiska frågor som en flytt innebär, berättar Jesper Swedenborg.

Kontoret på 14:e våningen vid Hötorget är på 226 kvadratmeter. När Lokalnytt besöker lokalen står allting klart för att den första hyresgästen ska flytta in. Där finns konferens- och mötesrum, arbetsplatser med nätverksuttag, ett litet tyst rum, en loungegrupp, badrum, kök, växter. Skåpen och lådorna i köket är fyllda med tallrikar, glas, bestick. I ett av förråden finns kontorsmaterial som papper, block och pennor. Bredvid står en skrivare som går att leasa och internetuppkopplingen är både trådlös och trådburen.

– Det kostar normalt sett en årshyra att flytta. I det korta perspektivet är vårt koncept ett billigare alternativ. Man betalar helt enkelt för alla grejor så länge man nyttjar dem. Transporterna blir färre, det är ett hållbart alternativ, försäkrar Jesper Swedenborg.

Traditionellt eller aktivitetsbaserat


Kontoret kan användas både som aktivitetsbaserat och som traditionellt med fasta kontorsplatser. Längs ena väggen finns skåp där man kan låsa in sin dator och andra prylar. Det finns både lugnare och mer avskilda avdelningar samt öppnare ytor för till exempel projektarbeten. Kostnaden för kontorslokalen med plats för upp till 30 anställda i centrala Stockholm är 150 000 kronor per månad.
Artikelbild

Jesper Swedenborg, uthyrningschef på Vasakronan, tror att nystartade företag samt utländska aktörer kan lockas av smart och klart-konceptet.
Bild: Henrik Ekberg


– Sen kan det tillkomma en fast avgift på några tusen­lappar om man till exempel vill ha dubbla skärmar och tangentbord till sin bärbara dator, säger Jesper Swedenborg som tror sig veta vilka som kan lockas av konceptet.

– Jag tror en målgrupp är nystartade företag som snabbt behöver en lokal och som inte har så lång planeringshorisont. Det finns möjlighet till korta hyres­avtal på sex månader. Men vi tror också att kontoret kan locka utländska aktörer som vill etablera sig i Stockholm.

Ytterligare ett Smart och klart-kontor om 300 kvadratmeter ska stå klart i Kista (Kista Science Tower) i slutet av januari. Sen är planen att utforma fler liknande kontor runt om i Stockholm.

Många möjligheter


– De kommer alla att se lite olika ut. I Kista-kontoret har vi till exempel använt mycket återvunnet material. Sen kan det bli en Ikea-möblerad budgetvariant eller ett kontor som präglas av fastighetens historia och så vidare. Om man är intresserad av detta koncept så finns möjligheten att provjobba eller arrangera ett möte någon dag på kontoret.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration