Överutbud på kontorslokaler i Öresundsregionen

På grund av ett överutbud på nyproducerade kontor i Öresund en tid har nya projekt bromsats på flera håll. Det gör att det inte kommer färdigställas så mycket nytt under 2014, säger Olle Winroth, fastighetsvärderare på Forum Fastighetsekonomi.

Skriven av Sofia Grymer 2014-01-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vilka är de tydligaste trenderna på hyresmarknaden i Öresund just nu?

– Den tydligaste trenden är att det är tuffa tider för handeln i allmänhet och Malmö i synnerhet. Vi ser att det har slagit igenom på ett ökande antal uppsägningar och att det går väsentligt trögare att fylla upp vakanser. Det enorma utbudstillskottet som varit i kombination med en dämpad konjunktur innebär försämrad lönsamhet och hyresbetalningsförmåga. Just nu är det svårt att se någon vinnare inom handeln, men det kommer förmodligen bli allt tydligare var förlorarna finns. Ökad näthandel gör ekvationen än mer knepig.

– På kontors­sidan är marknaden mer i balans. Det finns delmarknader och enskilda objekt med tuffa utmaningar samtidigt som vi ser att betalningsviljan är god på andra håll. Sammantaget tycker vi det finns fler positiva signaler nu än för ett år sedan.
Artikelbild

Olle Winroth, fastighetsvärderare på Forum Fastighetsekonomi.
Bild: Forum Fastighetsekonomi


Vilka är de viktigaste nyproduktionsprojekten i Öresund för tillfället?

– Utvecklingen av nordöstra Lund med ESS och Max IV i spetsen. Det har varit det stående svaret på vad som är viktigast lite mer långsiktigt. Finansieringsfrågan för ESS är dock inte löst än. Men det händer andra intressanta saker på flera håll.

– Förädlingen av Nyhamnen i Malmö ser ut att komma igång allt mer. I Hyllie är det allt fler aktörer som är startklara att utveckla nya projekt. När det gäller tågresenärer till och från Malmö så är det en större andel som hittills nyttjar stationen i Hyllie än tidigare prognoser.

Vad efterfrågas mest respektive minst på Öresundsmarknaden?

– Stationsnära lägen är mest eftertraktade och de högsta hyresnoteringarna finns vid Triangeln och Centralen samt några procent lägre i Hyllie, vilket i sin tur ligger högre än till exempel Västra Hamnen. I det äldre beståndet kan de östra centrumlägena få ett visst lyft av nya Caroli.

"Stationsnära lägen är mest eftertraktade"

– Yteffektiva och aktivitetsbaserade arbetsplatser samt miljöprofilerade fastigheter/lokaler är det högst betalningsvilja för. Lokaler av äldre snitt med sämre flexibilitet och lägre standard är det väsentligt lägre efterfrågan på.

Hur tror du att hyresmarknaden kommer att utvecklas under 2014?

– Då det har varit ett överutbud på nyproducerade kontor en tid har nya projekt bromsats på flera håll. Det gör att det inte kommer färdigställas så mycket nytt under 2014. Däremot ser vi att det blir ett stort tillskott under 2015 och troligen 2016 också. I det äldre beståndet tror vi på en stabil utveckling med normal omflyttning och små rörelser i hyresnivåer, generellt sett.

Vad har du för råd till företag som söker lokal i Öresundsområdet just nu?

– En del kluster inom näringslivet är redan starka och andra ser vi är på uppåtgående. Så utöver de vanliga parametrarna som kommunikationer och standard är det en faktor att fundera kring för många företag.


Lediga lokaler i Öresundsområdet

Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"God service ska känneteckna Lund" "God service ska känneteckna Lund" Hamnarna viktiga för Malmö Hamnarna viktiga för Malmö Brunnshög är Lunds nya stadsdel Brunnshög är Lunds nya stadsdel Suckarnas väg har blivit ett kreativt stråk Suckarnas väg har blivit ett kreativt stråk Första smaktaget när bygget av Malmö Saluhall påbörjades Första smaktaget när bygget av Malmö Saluhall påbörjades Öresund står inför utmaningar Öresund står inför utmaningar