Ugglums företagspark växer

I augusti ska den tredje etappen av Ugglums företagspark i Sävedalen stå klar. Bagaren och Kocken, som redan i dag finns i parken, flyttar in på nästan 3 000 kvadratmeter. – De expanderar snabbt och hade inte klarat en jul till i sina nuvarande lokaler, säger Lars-Åke Eveberg på LÅE Fastighetsutveckling.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Nicklas Tollesson


Den kompletta företagsparken – som ligger omedelbart norr om E20 på Industrivägen i Sävedalen, Partille – kommer att omfatta 13 000 kvadratmeter, fördelat på tre byggnader och cirka 25 lokalhyresgäster.

Lars-Åke Eveberg har sedan 2002 utvecklat området. Han började med att köpa den östligaste fastigheten på området, "Högbron".

– Gamla Tarmimporten – som bland annat arbetade med fårtarmar – byggde och ägde huset. Jag köpte det av dem i samband med att de minskade sina ytor så 81 procent av ytorna var vakanta vid köptillfället, men jag lyckades fylla dem på två år, berättar Lars-Åke Eveberg, som tidigare hade ägt och drivit VVS-entreprenadfirman Göteborgsrör LÅ Eveberg AB.

– Jag drev firman i 17 år och hade 22 anställda när jag sålde. Några år tidigare hade jag köpt fastigheten som firman satt i. Det var där fastighetsintresset startade, därför var det naturligt för mig att satsa på fastigheter efter att jag hade sålt företaget.

Tankar på att utveckla området


Lars-Åke Eveberg hade haft tankar på att utveckla området kring fastigheten Högbron till Ugglums företagspark när möjligheten dök upp för ett par år sedan, då ägarbilden kring Fricohuset, strax väster om Högbron, svajade betänkligt. Ägaren Kefren Properties gick i konkurs på våren 2011 och hela bolagets fastighetsbestånd såldes på exekutiv auktion.

– Några månader före auktionen fick jag köpa markbiten mellan Högbron och Fricohuset – bakom Cederleüfs & Swenheimers bageri – och siktade på att också köpa Fricohuset för att få en bra enhet. När auktionen genomfördes hade jag bestämt mig för att gå med till 35 miljoner kronor. Jag fick den för 33,7 efter att ha budat mot Hemfosa.

Fricohuset – omfattande 5 100 kvadratmeter med Frico som hyresgäst i nästan halva byggnaden – hade då en vakant lokal på 450 kvadratmeter, som fylldes redan efter en knapp månad.

En omedelbar synergieffekt var nu att LÅE kunde installera fjärrvärme i båda fastigheterna samtidigt, och dessutom förbereddes det för fjärrvärme för den kommande nybyggnationen på marken mellan fastigheterna.

Nöjd med lösningen


Sedan dess har Lars-Åke Eveberg arbetat med att få till rätt lösning för nybyggnationen.

– Jag har haft några olika förslag och idéer, men jag är väldigt nöjd med lösningen som blir av nu.

Nyligen tecknade han kontrakt med webbhandeln Bagaren och Kocken, som i dag finns i Högbron.

– De arbetar med att sälja köksutrustning och har expanderat enormt fort. I dag har de 1 025 kvadrat­meter i Högbron och de kommer nästan att tredubbla sina ytor nu. Före jul har de som mest att göra och de säger att de inte klarar en jul till i sina nuvarande ­lokaler.

LÅE kommer nu att uppföra en miljövänlig – Green Building-standard – byggnad som i första skedet om­fattar 3 600 kvadratmeter lager och kontor, varav Bagaren & Kocken hyr nästan 3 000.

– Jag har i nuläget en vakant yta på drygt 600 kvadratmeter, främst lager. Jag för förhandlingar med en intressent om de ytorna men inget är klart än.

– Det finns också möjlighet att bygga mer kontor i ett entresolplan.

Andra lediga ytor


I samband med att Bagaren och Kocken flyttar till det nya huset strax efter sommaren uppstår lediga ytor i Högbron.

– Att kunna hålla kvar Bagaren och Kocken genom att bygga nytt känns naturligtvis jättebra. Här finns också andra hyresgäster som kan komma att behöva större lokaler och jag hoppas och tror att några befintliga hyresgäster kommer att ta delar av de ytor som Bagaren och Kocken lämnar i Högbron. Företagen som finns i området trivs bra här. Det är ju ett mycket bra läge i och med närheten till Göteborg, skyltläget ut mot E20, den snabba accessen till motorvägen – och dessutom finns ju också bageributiken Cederleüfs & Swenheimer, som dagligen kan serva med färskt bröd, bakverk och fräscha sallader, i kvarteret.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration