Konstfestival ska lyfta Järnmalmsgatan

Med stora väggmålningar, platsspecifika verk och en konsthall ska Järnmalmsgatan förvandlas till ett kreativt centrum. I maj genomförs den första upplagan av Hall of Fame Art Laboration, en konstfestival som kan bli årligt återkommande. – Det är väldigt spännande och gör att fler kommer att få upp ögonen för Ringön, säger fastighetsägaren Ulf Bergman.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Fastighetskontoret


Göteborgs stad, främst fastighetskontoret, arbetar tillsammans med fastighetsägarna med utvecklingen av Järnmalmsgatan, som är som gjord för att utvecklas i den här riktningen.

– Järnmalmsgatan har de grundkvaliteter som krävs för det här, den ligger parallellt med älven och har kontakt med vattnet genom de små bassängerna som går in mot gatan och som avslutas med små parkområden. Den omges av småskalig bebyggelse som den här typen av kreativ utsmyckning fungerar bra på, säger Sofie Bårdén på fastighetskontoret.

Konstnärer på gatan


Som ett startskott i utvecklingen genomförs Hall of Fame Art Laboration mellan 2 och 23 maj. Då kommer ett antal konstnärer arbeta på gatan, med väggmålningar och andra konstformer.

– Vi har precis gått ut med en öppen ansökan där olika konstnärer kan ansöka om att få vara med. Ungefär sex konstnärer kommer att göra fasadmålningar, sedan kan det bli alla möjliga olika sorters konstnärer som arbetar här, berättar konstnären Anna Bergman, som är kurator och projektledare för festivalen.

Hon har sedan i våras haft sin ateljé på Järnmalmsgatan 5, i samma byggnad som Claessons Trätjära har sin butik.

Ateljén är på andra våningen i byggnaden, i före detta lagerlokaler. Här planerar hon att också öppna en konsthall, som ska fungera som samlingslokal för konstnärerna under festivalen, och som sedan ska bli en permanent konsthall.

– Ja, det är mina förhoppningar i alla fall. Jag ser konsthallen – Järnhallen kommer den att heta – som ett kreativt centrum för gränsöverskridande kollaborationer mellan olika konstnärliga inriktningar. Här ska olika slags konstnärer verka tillsammans, här kan man ha utställningar och några av rummen kan bli gästateljéer, säger Anna Bergman.

Kommer locka mycket folk


Också HDK – Högskolan för design och konsthantverk – kommer att bli en del av den framtida utvecklingen av gatan. Under festivalen kommer man att hålla en kurs i offentlig gestaltning här och i planerna för konsthallen ingår att elevernas examensarbeten ska ställas ut här 2016.

– Det är också ett evenemang som kommer att locka mycket folk hit.

Fastighetsägarna på gatan är genom­gående positiva till utvecklingen på gatan.

– När vi väljer ut vilka konstnärer som ska göra vad sker det naturligtvis i tät kontakt med fastig­hetsägarna. Vissa vill ha mer kontroll, medan andra släpper konsten helt fri.

Till de sistnämnda hör Ulf Bergman, som genom Ringökajen Fastigheter äger fastigheten med Anna Bergmans ateljé och kommande konsthall.

– Jag är själv konstintresserad och jag är väldigt glad över att ha Anna här och över planerna för gatan. Det här är väldigt positivt för Ringön, folk får upp ögonen för området och dess centrala läge, säger Ulf Bergman.

Ett led i satsningen på utvecklingen av Järnmalmsgatan är att rusta upp gatumiljön, snygga till de gröna områdena på gatan och ställa ut en del utemöbler. Man har också diskuterat att måla asfalten i något mönster.

– Initialt var vi inne på det, men det är tveksamt om det fungerar. Det har bland annat med trafiksäkerheten att göra. Men vi har inte släppt frågan, säger Sofie Bårdén på fastighetskontoret.

Förhoppningen är att festivalen och konstsatsningen ska sprida sig över större delar av Ringön.

– På några års sikt hoppas jag att det kommer att finnas väggmålningar lite varstans i området. Jag har sett en del väggar som jag själv är sugen på, säger Anna Bergman.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration