Newsec: Uppsala är en stabil fastighetsmarknad

En välmående stad som är attraktiv för fastighetsinvesteringar. Charlotte Danielsson på Newsec har en positiv syn på hyresmarknaden i Uppsala. Här presenterar hon aktuella hyresnivåer och vakansgrader (andelen lediga lokaler) för staden.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-06-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Aktuella hyresnivåer (i kronor per kvadratmeter och år) och vakansgrader i Uppsala.
Bild: Newsec


Charlotte Danielsson är analytiker på Newsec, som är Nordens i särklass största fastighetskonsult.

Hon har en bra överblick på fastig­hetsmarknaderna runt om i Sverige och hon tror att Uppsala kommer att bli en allt hetare marknad fram­över.

– Uppsala är en välmående stad som ligger nära Stockholm. Fastig­hetsmarknaden är stabil, med flera starka bolag med institutionella eller statliga ägare, som Vasakronan, Diligentia och Uppsala Akademiförvaltning. Ägarbilden gör att det är svårt för nya aktörer att komma in på marknaden eftersom de befintliga aktörerna är så starka.
Artikelbild

Charlotte Danielsson
Bild: Newsec


Charlotte Danielsson menar dock att det finns aktörer utifrån som vill ta sig in på Uppsalamarknaden.

– Den svenska fastighetsmarknaden har utvecklats starkt på senare tid. Direkt­avkastningskraven har sjunkit i Stockholms- och Göteborgsområdena – fastigheterna har alltså blivit dyrare – och detta leder till att investerarna istället letar efter möjligheter i regionstäderna. Då är Uppsala ett hett alternativ.

Hur ser du på hyresmarknaden i Uppsala?
– Det är stor efterfrågan på moderna kontor, vilket leder till att ombyggnads- och nyproduktionsprojekt är ganska framgångsrika. Det har byggts runt Resecentrum de senaste åren och trenden går mot att hyresgästerna lämnar äldre lokaler för att flytta till moderna flexibla nyproducerade lokaler.

– Uppsala har ännu inte kommit så långt som exempelvis Stockholm där vi har sett att det i vissa fall har varit lönsamt att riva äldre kontorshus för att uppföra nya. I stället moderniserar man de gamla byggnaderna och uppför nya på obebyggd mark.

Skanska vann tävlingen om den nya kontorsbyggnaden vid Resecentrum efter en markanvisningstävling med sitt förslag Juvelen, en väldigt spektakulär byggnad. Vad säger tävlingen och intresset kring den om marknaden?
– Jag tycker att det är intressant att staden vill få ett nytt och modernt ansikte. Uppsala är en gammal stad som förknippas mycket med sin historia kring slottet, universitetet och domkyrkan. Nu får man ett nytt signum med en högklassig märkesbyggnad.

Vilka är de viktigaste frågorna för en fortsatt positiv utveckling för näringslivet i Uppsala?
– Att man fortsatt kan tillhandahålla mark för nybyggnation, både för bostäder och kommersiella fastig­heter.

Hitta din nya lokal i Uppsala!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Stark nyproduktion av industri- och lagerfastigheter Stark nyproduktion av industri- och lagerfastigheter Ökande hyror också i det äldre beståndet i Uppsala Ökande hyror också i det äldre beståndet i Uppsala "Det pågår en förändring i Uppsala" "Det pågår en förändring i Uppsala" Långsiktig och stabil efterfrågan på lokaler i Uppsala Långsiktig och stabil efterfrågan på lokaler i Uppsala Wirdenius till Fastighetsmarknadsdagen Wirdenius till Fastighetsmarknadsdagen Flyttar från Stockholm till Uppsala Flyttar från Stockholm till Uppsala