Kistas nya kulturella högborg

Med Kistas nya bibliotek har det företagstäta området fått en kulturell högborg som hör till det modernaste i landet. En plats för att läsa, hämta andan, inspireras eller jobba. Gammal som ung.<br /> <br /> – Vi erbjuder framför allt mängder av digitala tjänster, säger bibliotekarie Hassan Alavi.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Det nya biblioteket i Kista är Stockholms näst största bibliotek, efter Stadsbiblioteket.
Bild: Henrik Ekberg


När man kliver in i det nya biblioteket i Kista Galleria möts man av en stor loungeavdelning. Det 2 500 kvadratmeter stora biblioteket är huvudstadens näst största, endast Stadsbiblioteket är större. Men det är modernare. Vilket Hassan Alavi gärna berättar om.

– Titta på skärmen där på väggen. Den består av nio skärmar och där kan man titta på föreläsningar, författarsamtal, teater, konserter eller samhälls- och kultursamtal som äger rum vid scenen här bredvid, om det skulle vara fullt i salen alltså, berättar han.

Unikt sagorum


Intill scenen ligger också ett digitalt utställningsrum för digital konst. Hassan Alavi fortsätter att berätta om de digitala sagostunderna för barnen.

– Vi har ett unikt sagorum och när någon läser ur en sagobok förstärks upplevelsen av ljuset och ljudet i rummet. Det blir en mäktig upplevelse för barnen.

Lättare att ta med barnen


I barnzonen finns även en ateljé som går att boka för större grupper som förskolor och skolklasser. Det finns läxhjälpen för barn som behöver extra stöd med sina läxor och för det ändamålet ställer volontärer upp från bland annat Röda Korset och idrottsföreningar. Johanna Olaison bor i närheten och besökte ofta det gamla biblioteket vid Kista torg. Det lär inte bli mer sällan nu.

– Min 3,5-åring älskar böcker och jag tycker det är toppen med den här satsningen som har gjorts. Framför allt barnhörnan gillar jag, det är jättemysigt att sitta där. Sen är det heller inte helt knäpptyst som det kan vara på andra bibliotek, det gör det lättare att ta med barnen.

Utrymmena är uppdelade i olika zoner, dels för dem som vill ha det helt tyst och som vill sitta och jobba eller läsa, och för dem som, likt Johanna Olaison, vill kunna prata eller läsa för barnen. För studenter finns det 21 studieceller som går att hyra, biografen som tidigare låg på platsen har förvandlats till en Blackbox där besökarna kan prova på att göra filminspelningar, podcastsändningar eller egen musik.
Artikelbild

Här kan man följa föreläsningar.
Bild: Henrik Ekberg


Det finns också en språkstudio där det hålls språkkaféer samt tillgång till digitala och analoga språkprogram. Just nu är klockan elva och det är mycket folk som rör sig i det nyinvigda biblioteket. Hassan Alavi berättar att det är flest besökare mellan elva och två och att det just nu börjar fyllas på ordentligt. Unikt med Kista bibliotek är också personalens bakgrund. Här finns producenter, koreo­grafer, journalister …

– Det tror jag är en styrka, själv är jag i grunden journalist och det är nog något som märks till exempel när vi tar fram våra föreläsningsprogram. Men sen har vi våra specialkunskaper, som kommer väl till pass när det till exempel gäller aktiviteterna i Blackboxen, säger Hassan Alavi.

Sök lediga lokaler i Kista!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Allt fler företag anlitar konsulter Allt fler företag anlitar konsulter Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista "Industriområdena ska skötas som parker" "Industriområdena ska skötas som parker" Brygger öl på löpande band i kyrkan Brygger öl på löpande band i kyrkan Solna - outstanding i landet som näringslivskommun Solna - outstanding i landet som näringslivskommun Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla