Nod – Kistas nya innovativa mötesplats invigd

Ett av landets mest uppmärksammade projekt är nu invigt. Kvarteret Nod i Kista är ett kluster som samlar forskning, utbildning och företagande; en innovativ och kreativ mötesplats. <br /> <br /> – Jag springer dagligen på intressanta människor här, det är oerhört inspirerande, säger Sofia Strandell, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Kvarteret Nod rymmer 27 000 kvadratmeter lokalyta.
Bild: Atrium Ljungberg


I början av oktober klipptes bandet till den karakteristiska, trekantiga byggnaden på Borgarfjordsgatan i Kista. Nyfikenheten på Atrium Ljungbergs skapelse har varit stor och ministrarnas besök har avlöst varandra under hösten. Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt tittade nyligen förbi och poängterade just utbytet mellan utbildning och näringsliv och den innovativa kraft det skapar.

– Hela Kistas framväxt är ett exempel på hur en modern storstad växer fram. Här finns många arbetsplatser och här blandas akademi och näringsliv på ett väldigt bra sätt, sade han.

Även IT- och energiminister, Anna-Karin Hatt, har hyllat den gränsöverskridande mötesplatsen.

– Det ligger i teknikens natur att den är gränsöverskridande. Ska man hitta nya, spännande lösningar så krävs att man korsar gränser – att de som är duktiga på IT möter dem som är duktiga på energiteknik, eller att de som är duktiga på teknik möter dem som är duktiga på människors beteenden. Kan man bygga miljöer som uppmuntrar till sådana oväntade möten så tror jag att man kan få igång en inspirerande och kreativ process.

Mässor, fester och hackathons


I den 27 000 kvadratmeter stora Breeam-certifierade fastigheten finns en rad olika funktioner och mötesplatser som delas mellan hyresgästerna. Som till exempel ett öppet atrium med scen, ljud- och ljusutrustning för mässor och fester som klarar upp till 750 besökare. Här kommer en hel del event att arrangeras redan under hösten, som till exempel mässor, fester och hackathons. Stockholms universitet har en så kallad Black Box, en multiarena som till vardags används till föreläsningar men som kan ställas om till en sal för konserter eller teaterföreställningar.
Artikelbild

Det återstår 10 000 kvadratmeter i kvarteret.
Bild: Atrium Ljungberg


Huset inhyser även cykelrum med omklädningsrum och Digital Art Center, en publik arena för konst, kreativitet och ny teknologi som finns inom Stockholms universitets Institution för data- och systemvetenskap (DSV).

Klara och redan inflyttade är Stockholms universitet, som blir största hyresgästen i Nod med sina 9 100 kvadratmeter. Det tecknade avtalet med universitetet är på tio år och gäller Institutionen för data och systemvetenskap.

Andra inflyttade är Stockholm Science & Innovation School, utbildningsföretaget Cornerstone, Kista Science City – som därmed lämnar Kista Science Tower för Nod – lunch- och mötesrestaurangen Eatery, samt gymkedjan Member 24 som därmed öppnar sin första träningsanläggning i Stockholm.

Hur många kvadratmeter återstår att hyra ut?


– 10 000 kvadratmeter där den största sammanhängande ytan är på 6 000 kvadratmeter. Men vi har plats även för entreprenörerna – på vårt egna kontorshotell Hotspots om totalt 700 kvadratmeter har vi såväl öppna arbetsplatser som enskilda rum på nio kvadratmeter och uppåt, och vi har även egna små kontor på 83 kvadratmeter och uppåt. Intresset är stort och vi siktar på att ha det helt uthyrt sommaren 2016, säger Sofia Strandell.

Hitta lokaler i Kista


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city Flyttar från Stockholm till Uppsala Flyttar från Stockholm till Uppsala Folktandvården drar söderut Folktandvården drar söderut Högsta standard och service i Solna strand Högsta standard och service i Solna strand