"Jönköping kommer genomgå en fantastisk förändring"

En tredje stadskärna och höghastighetståg som stannar i Jönköping. Det är de två viktigaste faktorerna för Jönköpings utveckling just nu, enligt Mats Almlöw, näringslivsutvecklare på Jönköpings kommun:<br /> <br /> – Det finns en fantastisk utvecklingspotential i Jönköping i dag. 2033 kommer Jönköping att vara Skandinaviens nav, säger han.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-06-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Mats Almlöw, näringslivsutvecklare på Jönköpings kommun.
Bild: Rasmus Thedin


Mats Almlöw lämnade Jönköping 1989. När han kom tillbaka tio år senare beskriver han det som att någon hade vänt på ett mynt.

– Det var en helt annan puls här då, än när jag lämnade staden, och det berodde mycket på högskolan. Jönköping var inte längre en tråkig stad, säger han.

I dag bor 85 procent av Sveriges befolkning inom 40 mil från Jönköping. När Götalandsbanan är klar kommer man att kunna bo här och dagspendla både till Stockholm (75 minuter) och Göteborg (45 minuter).

– Järnväg har alltid förändrat städers betydelse. Detta har gjort att det blivit väldigt attraktivt att etablera sig här. Alla med lite planering inser att det kommer att bli navet i Skandinavien, säger Mats Almlöw.

"Lagom stort"


Han säger att de som väljer att bo i Jönköping kommer att få den lilla stadens fördelar, samtidigt som man slipper storstadens nackdelar i form av bland ­annat trafikkaos. I Jönköping finns ett fullt tillräckligt utbud av handel, nöje och kultur.

– Staden kommer att genomgå en fantastisk förändring, men Jönköping är, och kommer att förbli, en ­lagom stor stad, säger Mats Almlöw.
"Utmaningen för Jönköping blir expansionen"
– Höghastighetstågen tar förvisso inget gods, men det ger spinoffeffekter. Det blir lättare att bo här, med närhet till förskola och skola, samtidigt som det är billigare än i storstäderna. Man kan ha en livskvalitet som är väldigt hög till en lägre kostnad. Det blir lätt att få folk att flytta hit och det i sin tur gör att det blir lättare att hitta kompetens här. I och med höghastighets­banan frigör vi även de gamla spåren för godstrafik. Jönköping Airport är ytterligare en framgångsfaktor för Jönköping. En direktförbindelse till Frankfurt gynnar framför allt affärsresenärer och ett ökat charterutbud gör semesterresan smidig. Fraktflyget gynnar snabba leveranser till och från Jönköpingsområdet.

Nu håller man även på att planera en tredje stadskärna söder om Munksjön, vilket gör att sjön hamnar mitt i staden. Den befintliga bebyggelsen ska bort därifrån för att man ska kunna bygga nytt. Bland annat ett nytt stationshus.

Expansionen ställer krav


Området är på 296 hektar. Det ska byggas bostäder för 12 000–14 000 människor och arbetsplatser för 11 500. Cirka 450 000 kvadratmeter kommersiella ytor ska byggas.

– Utmaningen för Jönköping blir expansionen. Den ställer krav. Vi ska i princip bygga en helt ny stadsdel, där den första etappen ska stå klar om 15 år och hela stadsdelen ska vara klar om 30 år.

Kommunen äger inte marken i dag, så förhandlingar om att köpa marken sker för fullt.

Två områden


I dag finns det två stora etableringsområden i Jönköping. Dels söder om stan, där Logpoint South Sweden ligger. Det är tänkt att kunna växa söderut mot Vaggeryd. Mats Almlöw säger att han märker en stor efterfrågan på mark där, och i dag finns där tre giganter; Ikea, Elgiganten och Electrolux, samt en mängd andra företag. Det andra området är Hedenstorp vid flygplatsen.

– Men det är inte bara logistiknäringen det går bra för. Även cityhandeln har ökat. Men mycket cirkulerar kring lager/logistik, då vi är en fantastisk nod för spridning vidare.

I dag går det att hitta lokaler för de flesta typer av verksamheter i Jönköping.

– Men det som kommer att hända är att de verksamheter som i dag finns söder om Munksjön kommer att behöva omlokaliseras och då ta en del av de ytorna som finns nu. Det är en utmaning vi står inför, säger Mats Almlöw.

Sök lediga lokaler i Jönköping


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Kunskapsstad med brett näringsliv Kunskapsstad med brett näringsliv "Näst intill optimalt läge" "Näst intill optimalt läge" Tillfälligt Logpoint Center kan vara klart om ett år Tillfälligt Logpoint Center kan vara klart om ett år "Det bästa från två världar" "Det bästa från två världar" Jönköping tar nästa steg i stadsutvecklingen Jönköping tar nästa steg i stadsutvecklingen "Jönköping är en stad som visar framfötterna" "Jönköping är en stad som visar framfötterna"