Sjukhus med hotellkänsla i Krokslätt

Ett av Sveriges mest spektakulära kontorshus innehåller Nordens modernaste specialistklinik.<br /> <br /> Lokalnytt fick en rundtur hos Art Clinic i Husvärdens K 21 i Krokslätts fabriker.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-07-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Ronnie Pettersson beskriver sitt Art Clinic som Nordens modernaste specialistklinik.
Bild: Nicklas Tollesson


Ronnie Pettersson öppnar dörren till ventilationsrummet.

– Här är slagskeppet, säger han.

Hela 100 kvadratmeter ventilation behövs för att betjäna fyra operationsrum på Art Clinic – säkerheten sätts självklart i främsta rummet.

– Den här anläggningen gör att vi klarar 5 CFU, vilket innebär att vi har färre än fem bakteriebärande partiklar per kubikmeter i operationsrummen. En bra jämförelse är att en vanlig hostning innehåller runt en miljon partiklar, berättar Ronnie Pettersson.

Han är grundare och vd för Art Clinic, som arbetar med bland annat ryggkirurgi, ortopedisk kirurgi och plastikkirurgi.

I våras flyttade Art Clinic hit. Företaget har expanderat och hade vuxit ur sina gamla lokaler på Eklandagatan.

Det nya kontorshuset K 21 lockade med miljöcertifiering Guld enligt Miljöbyggnad, ett bra kommunikationsläge och möjlighet att anpassa lokalerna efter Art Clinics höga kvalitetskrav – och visionen om Nordens modernaste specialistsjukhus.

– Vi har satsat mycket på patientsäkerhet med även på de mjuka värdena – vi har till exempel en "öppen spis" (med vattenånga) i receptionen. Man ska få en hotell­känsla när man kommer hit. Alla patientrummen har egen dusch och toalett med utgång till balkongen där man kan njuta av växtligheten och utsikten.

"Balkongen" är det mest utmärkande för fastigheten. Längs hela östsidan går en klimatzon, tre och en halv meter bred. Här råder något som kan beskrivas som Medelhavsklimat. Ytorna varken värms upp eller kyls ned, vilket innebär att det blir relativt kallt på vintern och varmt på sommaren.

Som ett friskhus


Ytorna kan användas som lunchrum, konferensrum, rekreationsytor och så vidare.

– Växterna är på väg, det blir en stor grön yta där patienter och personal kan koppla av, säger Ronnie Pettersson, som vill undvika sjukhuskänslan så mycket som möjligt.

– Vi beskriver hellre det här som ett friskhus än som ett sjukhus.

Ronnie Pettersson tycker att man har lyckats med ambitionen att skapa Nordens modernaste specialistsjukhus.
Artikelbild

– Ja, det har vi. Det här är en unik anläggning. Det är till att börja med den första kliniken i en byggnad med Guldklassning enligt Miljö­byggnad. Vi har interaktiva operations­salar – man kan följa allt som sker via en projektor i konferensrummet, vilket gör att vi kan genomföra högklassiga workshops och utbildningar. Man kan också kommunicera med ljud och bild mellan operationssalarna – ju mindre spring mellan rummen, desto mer minskar infektionsriskerna. Hela anläggningen är utformad för att optimera patientflödet. Allt från själva lokalerna till säkerheten, kvaliteten och kvalitetssäkringen håller absolut toppklass.

Art Clinic har redan tagit emot många studiebesök från andra aktörer.

– Härom dagen hade vi 90 personer från den offentliga sjukvården på besök. Det är väldigt stort intresse från branschen. Och så kommer det att vara framöver, det här är en klinik som verkligen sticker ut.

De flesta av hyresgästerna i K21 har nu flyttat in. Flera av verksamheterna har en inriktning mot hälsa och friskvård – Aleris, som utför röntgenundersökningar, Västra Götalandsregionen, som har en psykiatriklinik på plats, och på bottenplanet har Nordic Wellness öppnat ett gym.

Fått bra mix


Husvärdens uthyrningschef Håkan Lundqvist är nöjd.

– Vi har fått en väldigt bra mix av hyres­gäster som verkligen tillför området mycket. Krokslätts fabriker är en stad i staden, och i och med K21 kan staden erbjuda ännu bättre service, inte minst i och med att SEB öppnar ett bankkontor med en bankomat här och att vi får två nya restauranger, säger han.

K21 omfattar cirka 12 000 kvadratmeter och byggnaden är fullt uthyrd.

– Det har varit ett framgångsrikt uthyrningsarbete. Intresset har vuxit allt eftersom byggnaden har kommit på plats, precis som det brukar vara. Nu hade vi kunnat hyra ut ännu mer …

K21 har en utpräglad miljöprofil. Vid sidan av den stora takterrassen har man sedumtak för att ta vara på regnvattnet. Också den södra gaveln har man dubbla glasfasader, men här är de 80 centimeter djupa och fungerar som ett kombinerat växthus och solavskärmning – man ska inte behöva använda så mycket energi för att kyla eller värma ytorna innanför växterna.
Artikelbild

– Vi kommer att ha flera hundra växter i de dubbla glasfasaderna. Det är fascinerande att ha växtligheten precis utanför sin arbetsplats på det här sättet. Alla uppskattar gröna lösningar och här är de verkligen påtagliga, säger Håkan Lundqvist.

Sydväst om K21 har Husvärden nyligen påbörjat byggnationen av ett parkeringshus med 700 p-platser. Nästa steg i utvecklingen av Krokslätts fabriker är att bygga bostäder i området. Väster om K21 och en bit upp i skogsbrynet ska 200 lägenheter – bostadsrätter, hyresrätter och ägarlägenheter – byggas.

– Detaljplanen ska kunna vinna laga kraft i höst, ­berättar Håkan Lundqvist.

Sök lediga lokaler i Krokslätt!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration