"Det finns en framtidstro kring innerstaden"

SCA-huset byggstartat, ett drömscenario i Kållered och ett allvarligt hot mot en viktig del av stadens – och landets – näringsliv.<br /> <br /> Näringslivschef Lars Ekberg ger här sin syn på utvecklingen i Mölndal.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-07-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Många nya projekt planeras i Mölndal.
Bild: Nicklas Tollesson


Det händer väldigt mycket i Mölndal och längs Mölndalsåns dalgång just nu. Ett flertal byggprojekt är igång och det planeras för ännu fler.

– Det var en försiktighet hos företag och investerare efter den ekonomiska kraschen för några år sedan. Nu har försiktigheten avtagit, Västsverige visar upp en stark tillväxt och vi har ett mycket attraktivt läge här i och med E6/E20 och Söderleden, säger Lars Ekberg.

Längs Mölndalsåns dalgång uppför Centur sitt stora kontorsprojekt vid Lyckholms, Skanska har byggt ÅF-huset på Grafiska vägen, Husvärden har färdigställt sitt senaste kontorshus vid Krokslätts fabriker – och i maj byggstartade NCC Property Development SCA:s nya spektakulära kontorshus vid Mölndals resecentrum.

Kontorsläget uppmärksammas


Samtidigt planeras för den stora gallerian och flera andra projekt i Mölndals innerstad.
"Ett väldigt bra läge för många företag"
– Byggstarten av SCA-huset betyder mycket. Det är först när folk ser grävmaskinerna och byggkranarna som det blir påtagligt att det händer något.

– Nu är bygget igång och det finns en stor framtidstro kring Mölndals innerstad. Att SCA väljer att etablera sig här innebär att nästan 1 000 personer därifrån kommer att handla och äta lunch i närområdet – men det innebär också att det här kontorsläget uppmärksammas, vilket är positivt, inte minst för den framtida utvecklingen av Forsåkerområdet.

Det stora före detta Papyrusområdet på andra sidan motorvägen ska utvecklas till en levande blandstad.

Det planeras för kontor och andra verksamhetslokaler som en ljudbarriär närmast motorvägen.

– Det borde vara ett väldigt bra läge för många företag, lättillgängligt och ett fantastiskt skyltläge, säger Lars Ekberg.

Nyréns har fått i uppdrag att gestalta området och de ska inom kort presentera ett första förslag.

Förslag i höst


Det har länge pratats om en stor utveckling i Kållereds köpstad, och Lars Ekberg menar att Ikanos köp av TIAA Hendersons del av området tidigare i år är ett stort steg framåt – Ikano, som är starkt knutet till Ikea, kan nu ta ett helhetsgrepp om området.

– Att det blev Ikano som köpte var inte oväntat, och jag ser det som ett drömscenario – att en stor aktör äger hela området underlättar utvecklingen. I höst ska de komma in med ett förslag för hur de vill utveckla köpstaden.

Eken Center har de senaste åren genomgått en fullständig förvandling och har blivit väldigt framgångsrikt.

– Håkan Olsson och Adapta Fastigheter har gjort ett väldigt bra jobb och visar att Kållered verkligen är en bra handelsdestination.

I Svenskt Näringslivs ranking över näringslivsklimatet i Sveriges kommuner ligger Mölndal på plats 35. Staden har klättrat från plats 62 år 2011, men tappat från 2007, då man låg femma.

– Jag är ganska kritisk till deras sätt att mäta. Dels är det ett litet antal företag som är tillfrågade, och dels är det ju en relativ mätning – även om vi sitter med armarna i kors i ett helt år kan vi klättra tio placeringar om de tillfrågade företagens uppfattning är att andra har blivit sämre.
Artikelbild

Näringslivschef Lars Ekberg.
Bild: Nicklas Tollesson


– Många kommuner, bland annat vi, har på senare år istället börjat mäta näringslivsklimat med NKI, genom Sveriges kommuner och landsting mätinstrument. Det ger en bättre bild av näringslivsklimatet.

Bilden av Mölndal, enligt NKI-mätningen, är godkänd, men inte mycket mer. Mölndal är visserligen delad trea i Göteborgsregionen – efter Öckerö och Härryda – med resultatet 66, men hela regionens målsättning ligger på 70.

Vad, rent konkret, behöver ni framför allt arbeta med?


– Grovt sett två saker: Förkorta handläggningstider och förbättra bemötandet. I bemötandet ingår att bli bättre på att ge relevant information till företagen om varför besluten blir som de blir.

– Ett förbättrat näringslivsklimat är ett av tre mål i Mölndals 2022-vision, vilket innebär att alla kommunala förvaltningar ska redovisa vad de gör för att näringslivsklimatet ska bli bättre.

En del i att förbättra sig inom service och bemötande är att kommunen nu erbjuder nya e-tjänster. I våras implementerades 19 nya tjänster och i höst ska ytterligare 20 tas fram. De flesta av dem är avsedda för privatpersoner, men det finns även ett antal för företagare.

Sammantaget ser Lars Ekberg mycket positivt på utvecklingen och framtiden, men det finns ett orosmoln på Mölndals näringslivshimmel – Pfizers intresse för Astra Zeneca, som med 2 500 anställda är Mölndals största privata arbetsgivare.

Pfizer har ett stort överskott av kapital som de vill investera för att undvika en hög beskattning. De drog före sommaren tillbaka sitt bud men nu ryktas det om att de tänker göra ett nytt försök att köpa Astra Zeneca, vars huvudkontor numera finns i England.

– Det pratas om att president Obama, genom ett lagförslag, är på väg att stoppa amerikanska bolag från att förvärva andra bolag för att slippa skatta i USA. En sådan lag är positiv, men förslaget kan fungera som en blåslampa på Pfizer, så att de höjer sitt bud och köper Astra Zeneca innan lagen har trätt i kraft. Om de köper Astra Zeneca är verksamheten i Mölndal hotad. För att blidka engelsmännen har Pfizer lovat att satsa på forskning och utveckling där, men Mölndal fanns ju inte ens med på deras världskarta senast affären var aktuell, säger Lars Ekberg.

– Om Astra Zeneca försvinner härifrån vore det ett dråpslag för Mölndal, hela Göteborgsregionen och egentligen läkemedelsnäringen i hela Sverige. Det finns många mindre life science-företag, men många är på olika sätt beroende av Astra Zeneca, som också har ett tätt forskningssamarbete med universiteten.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration