Kista Science City satsar framåt

Kista tar nu nästa steg i utvecklingen av landets tillväxtmotor. Ett nytt visionsprojekt ska framtidssäkra Europas främsta ICT-kluster. <br /> – Teknikutvecklingen har en enorm förändringskraft. Det vi ser här nu är något helt nytt, vilket ställer nya krav på samverkan, säger Thomas Andersson, vd på Kista Science City AB.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-06-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Thomas Andersson ser med det nya visionsprojektet 30 år framåt i tiden.
Bild: Henrik Ekberg


Tanken är att göra Kista Science City till ett nationellt centrum för testverksamhet av framtidens mobila tekniker.

– Kista Science City är en framgångssaga född ur ett unikt samspel mellan näringsliv, politik och universitetsvärlden. Som innovations- och tillväxtmotor är Kista Science City även en stark jobbmotor. Om Stockholm har en tillväxttakt i sysselsättningen som är tre gånger högre än rikssnittet så har ökningen här varit sex gånger så hög under de fem senaste åren, säger Thomas Andersson.

Rimligt flytta hit


Lokalnytt träffar Thomas Andersson i de nya kontorslokalerna i Nod. Kista Science City AB ägs av stiftelsen Electrum och jobbar med att stärka utvecklingen av Kista som centrum för ITC. Tidigare höll företaget till i Kista Science Tower.

– Vi hade suttit ganska länge i Kista Science Tower och jag tycker att det är rimligt att flytta hit nu när Atrium Ljungberg gör en så stor satsning. Det är främst företag i Kista Science Tower och att flytta hit betyder att vi även kommer närmare universitetet och studenterna, förklarar han.

Digital spjutspets


Det nya visionsprojektet sträcker sig 30 år framåt i tiden och genomförs tillsammans med Stockholms stad. Visionen är att skapa en testbädd för morgondagens mobilteknik 5G. Detta genom att intensifiera samarbetet med Kistas nyckelföretag och akademi. En annan viktig pusselbit är bostäder. Fram till 2025 ska totalt 38 000 bostäder byggas i Kista Science City, varav 4 000 under de kommande åren. Här är en fortsatt samverkan mellan kommunerna viktig för att området ska utvecklas på bästa sätt. Man kommer även att fortsätta arbetet med att skapa en miljö som speglar platsens identitet som digital spjutspets och som lockar en ny generations ICT-talanger.
Artikelbild

Det byggs mycket i Kista just nu.
Bild: Henrik Ekberg


– Vi ska fortsätta med det framgångsrika samarbetet mellan politiken, näringslivet och universitetsvärlden. Det har gynnat Kista och Stockholm tidigare, och det kommer att gynna Kista och Stockholm i framtiden, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm stad.

Det byggs mycket i Kista i dag, inte minst bostäder. JM:s Kista Torn vid Kista Gallerian står snart klart och blir med sina 120 meter Stockholms högsta bostadshus. Inflyttning sker under tredje kvartalet i år. Bredvid byggs ytterligare ett bostadshus på 16 våningar och fler skrapor är på gång.

– Det finns förslag på tre, fyra högre hus varav ett av projekten har kommit ganska långt. Det kommer att rymma både bostäder och kontor och bli minst 120 meter högt. För det projektet förväntas markanvisning ske under februari. Dessutom ska 1 300 bostäder byggas i Kista Äng och ytterligare markanvisningar har gjorts till Peab och Fabege för byggnation av bostäder, säger Thomas Andersson.

Många fastighetstransaktioner


Vid Kista Terrass växer Ericssons båda nya kontors­fastig­heter fram och Klövern bygger Tele 2:s nya huvudkontor strax bredvid. Kistamässan har visat intresse för att utveckla verksamheten och nyligen köpte Alm Equity tomträtten Skaholt 1 i Kista med planen att konvertera den stora fastigheten vid Jan Stenbecks torg till 750 lägen­heter och 10 000 kvadratmeter handel och service i markplan. M2-Gruppens förvärv av Forumfastigheten i våras är ytterligare en affär som visar att det sker många fastighetstransaktioner i Kista. Något Thomas Andersson ser som positivt.

– Det betyder att vi har en likvid fastig­hetsmarknad. Många transaktioner innebär dels att vi får in fler fastighetsägare i Kista, dels att fastigheterna ökar i popularitet. Man kan ta risker och göra investeringar här som man kanske inte kan göra på andra platser.

– Det skapar en transparens, en trygghet för köparen och för banken. Detta har över huvud taget varit en oerhört viktig beståndsdel i Kistas framgång.

Sök lediga lokaler i Kista!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration