Etraveli Group blir största hyresgäst i nyrestaurerade Merkurhuset

Under 2021 stod det kontrastrika kvarteret Merkur klart, med en ny byggnad sammanfogad med den befintliga. I mars 2023 fick byggnaden Kasper Salin-priset för bästa byggnadsverk. Nu har Etraveli Group tecknat ett treårigt hyresavtal om 2 200 kvadratmeter med fastighetsägarna Platzer och Bygg-Göta.

Skriven av Redaktionen 2023-03-22 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Merkurhuset på Skeppsbron i Göteborg.
Bild: Platzer


Merkur uppfördes redan 1897 på Skeppsbron i centrala Göteborg och är i dag den äldsta bevarade byggnaden i området. Det ursprungliga Merkurhuset var då ett kontorshus för rederier och än idag finns biljettdiskarna från rederitiden kvar.

Fastigheten Merkur samägs av Platzer och Bygg-Göta sedan 2017. Under 2019 påbörjades utvecklingen av en ny byggnad i anslutning till den befintliga tillsammans med Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur). Den nya kontrastrika helheten stod klar 2021.

Platzer och Bygg-Göta har nu tecknat ett hyresavtal i den ursprungliga byggnaden av Merkur med Etraveli Group. Avtalet är på 3 år och omfattar 2 200 kvadratmeter på plan 4, 5 och 6 med tillträde i september 2023. Etraveli Group är ett globalt teknikbolag med fokus på flygresor och är verksamt på alla kontinenter. De har idag cirka 110 medarbetare och byter kontorsläge i Göteborg från Kungsgatan till Skeppsbron.

– Vi på Etraveli Group fortsätter att växa vår teknik- och utvecklingsavdelning i Göteborg och då är det en fantastisk möjlighet att göra det i en byggnad som Merkur. Genom renovering av huset får vi ett ändamålsenligt kontor, i en vacker byggnad med centralt läge vid Skeppsbron och med en mycket fin utsikt över kanalen. Att det dessutom finns en historik inom resebranschen och att känslan i huset har bevarats genom en varsam renovering gör det perfekt för oss, säger Mikael Örtelind, CTO på Etraveli Group.

– Redan under förra seklet kom människor till Merkur för att köpa resor ut i världen. Nu sluts cirkeln igen genom uthyrningen till Etraveli Group. Utseendemässigt återskapas husets forna ståtlighet samtidigt som vi tekniskt framtidssäkrar arbetsmiljön. Projektet kommer att restaurera och förstärka fasad, fönster och tak. Bakom det visuellt tillgängliga byts tekniska system såsom el, ventilation, värme och VA, säger Pelle Arve, områdeschef på Platzer.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration