Vasakronan hyr ut 6 300 kvadratmeter i Stockholm city

Det är ett ledande konsultföretag inom strategi och management som hyr 6 300 kvadratmeter kontor i Vasakronans projektfastighet Hästskon 9 i korsningen Hamngatan/Regeringsgatan. Det innebär att samtliga kontorsdelar i fastigheten är fullt uthyrda.

Skriven av Axel Ohlsson 2022-08-24 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vasakronan fyller upp Hästskopalatset.
Bild: Vasakronan/Equator/BAS


Mitt på Hamngatan, i Stockholms bästa läge, ligger fastigheten Hästskon 9. Byggnaden uppfördes på 30-talet och fick namnet Hästskopalatset efter den restaurang (Hästskobaren) som initialt fanns i huset. 1965 genomfördes en omfattande ombyggnad då bland annat en plåtfasad monterades över den tidigare fasadbeklädnaden. 1999 utfördes ytterligare en renovering och nu är det dags igen.

Byggnaden omfattar totalt 12 000 kvadratmeter varav 9 500 kvadratmeter är uthyrningsbar area fördelat på 6 300 kvadratmeter kontor och 3 200 kvadratmeter butik.

Hästskopalatset har ett högt kulturhistoriskt bevarandevärde och därför kommer arkitekturen att bevaras och fasaden återskapas från den tid då huset byggdes. Kontorsytorna utökas och på översta planet renoveras den befintliga takterrassen som också tillförs grönska. Även butiksytorna omvandlas. Bland annat öppnas entresolen upp för att synliggöra den kupol som finns på fastighetens innergård. Även tekniken uppgraderas och huset kopplas till en akvifer för högre energieffektivitet.

– Det här är ett av Stockholms tveklöst bästa lägen för både kontor och butiker. När fastigheten tomställdes fick vi en unik möjlighet att jobba vidare med utvecklingen av hela huset och skapa en attraktiv helhet både på kontorssidan och i gatuplan. Med upprustningen av Hästskopalatset skapar vi ytterligare förutsättningar för nytt liv i Sergelstan, säger Ronald Bäckrud, regionchef Stockholm.

Den totala investeringsvolymen uppgår till 570 miljoner kronor och projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2024. Renoveringen görs inom ramen för befintlig detaljplan.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration