Tillbaka till 60-talet på Grev Turegatan

Den byggdes åt Jordbrukets Bank och stod klar 1971. Nu totalrenoveras AFA Fastigheters GT 30 och blir till ett modernt kontorshus med en genuin 60-talsarkitektur. – Den har ett unikt läge här på Östermalm. Därför ska vi också framhäva den mer utvändigt, säger Jenny Hallberg, förvaltare på Afa Fastigheter.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-08-07 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Jenny Hallberg är förvaltare på AFA Fastigheter och Maria Krumlinde är uthyrningschef på Newsec som sköter uthyrningsarbetet.


Artikelbild

Många av 60-talsdetaljerna
kommer att bevaras
och fräschas upp


GT 30 är förstås en förkortning på Grev Ture­gatan 30, ett kortare stenkast från Stureplan och Öster­malmstorg. Jordbrukets Bank som sedan blev Sparbanken och Swedbank satt här fram till 1999 då Afa Fastigheter köpte huset och en renovering genomfördes. Razorfish hyrde då hela fastigheten som rymmer 6 000 kvadratmeter kontors- och konferensytor. Nu har de tekniska installationerna nått sin livslängd.

– Vi behöver byta fläktar, kanaler, radiatorer och så vidare. I samband med det tomställer vi huset och gör en omfattande men varsam renovering av alla ytor, berättar Jenny Hallberg.

Vi står utanför fastigheten på Grev Turegatan och blickar upp mot de stora fönstren som kommer att bytas ut mot mer energieffektiva i samma storlek. ­Renoveringen är även ett miljö- och energiprojekt som kommer att innebära att byggnaden certifieras enligt Miljöbyggnad. Maria Krumlinde, uthyrningschef på Newsec som sköter uthyrningen av fastighetens lokaler, pratar förtjust om ytorna på trottoaren utanför huvudentrén.

– Här finns alla möjligheter, det är en fantastisk yta där många passerar. Vi har därför lite tankar om ljussättning av fasaden och även kafé här i bottenplan för att göra miljön mer levande, säger hon.
Artikelbild

Den gula trappan vid entrén leder upp till andra våningsplan och innergården som också ska rustas upp.


Ett nav skapas


Fastighetens entré byggs om och blir öppnare och rymligare för att skapa ett nav som inrymmer både co-workingspace och loungeavdelning där hyresgästerna kan träffas och samtala över en kopp kaffe.

I bottenplan i det sex våningar höga huset blir det även restaurang och kafé, tillgängliga för såväl hyresgäster som för allmänhet.

– Här kommer det att finnas en bemannad reception och konferensutrymmen som blir möjliga för hyres­gästerna att nyttja, tillägger Maria Krumlinde.

Strama linjer


Att kliva in i huset är som att kliva rakt in i 60-talet. Det är strama linjer och funktionalism; stengolv av gotländskt Hoburgkalksten, marmor, granit och teakpanel. Den gula trappan vid entrén med sin runda, starka karaktär, letar sig upp till andra våningen som leder till en härlig innergård. De originella ljuskupolerna framhäver husets karaktär och kompletterar väl de klassiska bevarade inredningsdetaljerna som genom­syrar hela huset.
Artikelbild

Från entrén kommer man in i den mäktiga
och rymliga första plan.


– Allt det här ska bevaras; golv och väggar ska restaureras upp så att det blir som nytt. Även den gamla hörsalen på entréplan kommer att bevaras och fräschas upp, berättar Jenny Hallberg och fortsätter:

– Vi vill skapa en unik plats som inbjuder till samtal och affärskontakter. Den väl bevarade banksalen kommer här till sin rätt. Lokaler och kringservice kommer att levereras i toppklass under ett och samma tak. Garage­planen ska utrustas med cykelparkering och friskvårdsanläggning.

Olika gröna avdelningar


Enligt Maria Krumlinde är det för tidigt att säga ­något om hyresgästerna.

– Det aktiva uthyrningsarbetet kommer att påbörjas efter sommaren. Klart är att det blir en operatör som sköter restaurangen och husets serviceutbud. Även inner­gården rustas upp, blir grönare och får olika avdelningar. Just innergården blir som en oas här i fastigheten, säger hon.

Lediga lokaler i Stockholm att hyra


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration