Stor efterfrågan och få lediga lokaler i Göteborg

Stark efterfrågan på moderna och effektiva kontor – även utanför den absoluta stadskärnan. En historiskt låg vakansgrad, som leder till konkurrens om de lediga lokalerna och svagt stigande hyresnivåer. Nils Åke Rydqvist, affärschef Uthyrning på Colliers International i Göteborg, ger här sin syn på stadens lokalhyresmarknad, och presenterar aktuella hyresnivåer och vakansgrader (andel lediga lokaler).

Skriven av Nils-Åke Rydqvist, Colliers International 2014-02-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Behovet av nya moderna kontorslokaler är stort och efterfrågan kommer säkerligen att bestå den närmaste femårsperioden.

Det byggs – men inte tillräckligt. Det visar de nybyggnadsprojekt som genomförts de senaste tio åren, där det i princip blivit uthyrt innan byggnationerna har varit klara för inflyttning. Den nyproduktion som har byggts har varit placerad i lägen som Ullevi, Gårda, Gullbergsvass, Almedal och Krokslätt som alla förstås är bra lägen, men samtidigt visar det här att företagen är beredda att betala för moderna och effektiva kontor, även lite utanför absoluta centrum.

Det är alltså stor efterfrågan på nya moderna kontorslokaler – läget och hyran är mindre avgörande.
Artikelbild

Nils Åke Rydqvist
Bild: Colliers


Andra segment där efterfrågan är stor är både mindre och större "kombilokaler" – lokaler för blandad verksamhet som kontor med lager, verkstad eller produktion – eller större moderna logistikanläggningar som inte nödvändigtvis måste ha närhet till hamnen.

Hyresnivåerna kommer att vara stabila med en svag ökning både i centrum och i ytterområdena. De nybyggda lokaler som kommer ut på marknaden påverkar hyrorna både direkt och indirekt – direkt då nytt kostar mer än befintligt och indirekt genom att de ytor man lämnar uppgraderas, fräschas till och hyrs ut igen som mer moderna med ny teknik.

Hyresnivåerna de närmaste fem åren kommer antagligen att utvecklas mest i stråket från Korsvägen till Mölndals centrum, längs med Mölndalsvägen och Göte­borgsvägen. Här planeras för flera nya fastigheter, i Almedal, Krokslätt och Mölndals centrum, och flera befintliga renoveras och byggs till. Över tid kommer även fler bostäder att byggas i området vilket blir positivt för kontorsfastigheterna och området i stort.

Avenyn är också ett intressant område, där flera fastig­heter med långsiktigt tålamod utvecklas mot ut­ökad och mer modern handel, moderna kontorslokaler och nytt boende. Det blir ett lyft, inte minst för den södra delen av Avenyn där det också blir ett helt nytt och modernt stadsbibliotek mitt emot den nya biografen. När spårvagnstrafiken så småningom kanske flyttas och affärslivet kan växa ut kommer säkert Avenyn bli den oas som många strävar efter att den ska bli.

Nordstan, med Östra och Södra Hamngatan, är i princip helt fullt uthyrt då många efterfrågar närhet till service och bra kommunikationer.

"Det känns som spännande tider med många utmaningar på gång"
Områden som likt stråket från Korsvägen till Mölndals centrum väntar på sin tur att utvecklas är Slakthusområdet, Gamlestaden, centrala Hisingen och Södra Älvstranden. Det känns som spännande tider med många utmaningar på gång.

En intressant reflektion är att konjunkturen är mer branschspecifik idag än förr, då konjunkturen var mer homogen. Nu pratar vissa branscher om att vi är på väg in i en lågkonjunktur medan andra säger precis tvärtom. Detta beror bland annat på vilken bransch man verkar i, vilka länder man gör affärer med och kanske även vilken framtidstro branschen har.

Det finns inte så många lediga lokaler som man tror


De som söker lokaler tycker ofta att utbudet är enormt och att det finns många lediga lokaler att välja mellan. Visst finns det lokaler men med en vakansgrad som kanske inte varit så här låg sedan slutet av 1980-talet, bör man inte tveka för länge.

Det är ett stort flöde och en stor efterfrågan på lokaler av olika typer, i olika storlekar oberoende av område.

Ser vi till hur det här året har börjat, så känns det som att konkurrensen om de lediga lokalerna kommer att bli ännu större det närmaste året.

Hitta lokaler att hyra i Göteborg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

De som förutspår den omritade kartan blir vinnare De som förutspår den omritade kartan blir vinnare "Tre procents årlig hyreshöjning i Göteborgs innerstad" "Tre procents årlig hyreshöjning i Göteborgs innerstad" "Högsbo-Sisjön är ett väldigt lättillgängligt område" "Högsbo-Sisjön är ett väldigt lättillgängligt område" Baldacci till Svarta Diamanten i Högsbo Baldacci till Svarta Diamanten i Högsbo Stora projekt  på gång i Mölndal Stora projekt på gång i Mölndal Hyresnivåerna har stigit markant i Göteborg Hyresnivåerna har stigit markant i Göteborg