Cenito Software i Malmö utvecklar arbetsplatsen efter verksamheten

När företag växer är risken stor att även lokalbehoven förändras. Så var det för Cenito Software som nu bygger om sitt kontor på Södra Tullgatan i Malmö. – Det är lätt att fastna i det gamla, men ska företaget utvecklas måste även arbetsplatsen göra det, säger Anna Bohm, grafisk formgivare på Cenito Software.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

För tre år sedan flyttade Cenito Software till sitt nya kontor i centrala Malmö. Då var de elva anställda. Sedan dess har företaget, som levererar interaktiva och digitala lösningar med spetskompetens inom Windowsapplikationer, växt och i dag är de 17 anställda. Främst handlar det om systemutvecklare och designers. Daniel Nilsson är vd på företaget.

– Vi satte oss ner och diskuterade de förändrade förutsättningarna och det var många önskemål som dök upp. Vi kom fram till att vi behöver sprida ut oss mer och utnyttja lokalerna bättre. Det kommer att göra att vi jobbar bättre, säger han.

Företagets designteam genomförde en grundlig behovsanalys där man även hämtade inspiration från ­andra arbetsplatser. Man kom fram till att utgå från det aktivitetsbaserade konceptet. Men utan att gå riktigt hela vägen. De egna arbetsplatserna i det stora kontorslandskapet behålls, mycket på grund av att var och en har så pass mycket utrustning att det skulle bli svårt att flytta runt på sakerna. Däremot byggs några andra rum om i lokalen så att de lämpar sig för olika ändamål. Till exempel ska två mindre rum bli ett stort, tyst arbetsrum.

– Vi jobbar med utveckling och ibland behöver man ett lugn omkring sig för att utföra vissa arbetsuppgifter. Då passar ett sådant här tyst rum. Detta var också något som efterfrågades av många, säger Anna Bohm.

Behoven styr


Anna Bohm berättar att de tidigare på arbetsplatsen egentligen aldrig har reflekterat över hur de arbetar i lokalerna och vilka behov som finns. Man har mer konstaterat att det är fina och fräscha lokaler man har, utan att se till användandet. Under våren och sommaren kommer även ett mindre arbetsrum att byggas om till samtalsrum där medarbetare ostört kan sitta och prata i telefon eller diskutera något med en kollega eller kund. Det första färdiga rummet var tidigare företagets lilla konferensrum. Nu är det ett kreativt grupprum. Två av väggarna har målats blåa och därefter har en genomskinlig färg lagts på som gör att väggarna fungerar som en whiteboard där det är möjligt att anteckna och skissa.

– Det tog en vecka för den här färgen att torka och nu ska vi förse rummet med nya möbler och ny belysning. Tanken att vi ska kunna brainstorma i det här rummet, både internt och med kunder. Även vårt ­större konferensrum kommer att uppdateras och ­fräschas upp, berättar Anna Bohm.

Utformar själva


En budget för hela projektet har satts på 120 000 ­kronor. Där ingår även höstens arbete som innefattar pingis­rummet som kommer att förses med fler sittplatser och planer finns även på att utöka utrymmet i lunchrummet. Alla medarbetare är involverade i arbetet, men det är Anna Bohm och Andreas Krantz som fungerar som projektledare.

– Det har varit ganska tidskrävande, trots att vi lejer bort hantverksdelen. Men samtidigt är det roligt att själv utforma sin arbetsplats så att det uppfyller våra behov. Det tror jag att fler skulle behöva göra.

Hitta lokaler att hyra i Malmö!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

God efterfrågan på lokaler i Öresund God efterfrågan på lokaler i Öresund "De nya kontorsprojekten i Malmö lockar" "De nya kontorsprojekten i Malmö lockar" Två hamnar med olika förutsättningar i Malmö Två hamnar med olika förutsättningar i Malmö Rena kontorsytor nära hav och grönska i Limhamn Rena kontorsytor nära hav och grönska i Limhamn Öresund: Viktigt att möta produktion av kontor mot efterfrågan Öresund: Viktigt att möta produktion av kontor mot efterfrågan Cityhandeln i Malmö på frammarsch Cityhandeln i Malmö på frammarsch