Hyllie fylls med kontorsfastigheter och bostäder

Som handels- och upplevelseplats är Hyllie redan vida känt. Nu börjar även kontorsfastigheterna att ta plats i det attraktiva området. – Det byggs mycket kontor och efterfrågan är stor. Som företag vill man helt enkelt vara där de stora aktörerna håller till. Och de blir allt fler, Ikea är ett exempel, säger Maria Nyman-Moritz, kommunikationsansvarig för utbyggnaden av Hyllie centrumområde på Malmö stad.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Sedan Malmö Arena stod klar 2008 och tågen började rulla i Citytunneln ett par år senare har Hyllie varit under ständig utveckling. Och blivit känd över stora delar av världen: Malmö Arena som en självklar sport- och evenemangsarena med bland annat handbolls-VM 2011, Eurovision Song Contest 2013 och junior-VM i hockey 2014 på meritlistan.

Även shoppingcentret Emporia har fått en rad utmärkelser långt utanför landets gränser och Malmömässan har sedan starten 2012 varit fullbokad med publika evenemang.

Fler gror i skånska myllan


Bakom den bärnstensfärgade entrén till Emporia finns, förutom handeln och restauranger, även kontorsutrymmen på totalt 10 000 kvadratmeter. Även Malmö Arena har kontorslokaler. Men betydligt fler kontorsfastigheter ligger och gror i den skånska myllan strax söder om stadskärnan, och börjar nu växa upp till ståtliga komplex. Point Hyllie, mitt på Stationstorget, är ett exempel. De fem byggnaderna som utgör Point Hyllie ska rymma 45 000 kvadratmeter. Två av dessa är kontorsfastigheter och står redan klara, fullt uthyrda med inflyttade hyresgäster.

– Det tredje huset började Annehem bygga i somras och det kommer att bli ett 16 våningar högt hotell med 300 rum, restaurang och konferensanläggning. Quality Hotel View, Point Hyllie ska stå klart i september 2015 och bakom står Petter Stordalens Nordic Choice Hotels, berättar Maria Nyman-Moritz.

Får hållbara lokaler


Vi sitter och lunchar i Percys Restaurang i Malmö Arena och på dagens meny står Percys köttbullar, potatismos, rårörda lingon och inlagd gurka. Maria Nyman-Moritz berättar mellan tuggorna att mannen som namngett restaurangen nu även uppför ett budgethotell i 16 våningar med 300 rum i anslutning till arenan. Och redan till hösten kommer Skanskas kontorshus Klipporna att stå klart med 20 000 kvadratmeter fördelade på tre byggnader.

Arkitekten bakom skapelsen, som får formen av klippor, är Henning Larsen. I bottenvåningen blir det butiksytor, kafé och restauranger. I en av byggnaderna kommer Skanska att ha sitt Malmökontor, en annan aktör blir Siemens.

– En flytt till Hyllie är för oss en satsning på framtiden. I Klipporna får vi hållbara lokaler vilket ligger i linje med våra värderingar, dessutom får vi ett kontor med vår teknologi samt bra kommunikationer i synbart läge, säger Maria Baldin, informations- och hållbarhetschef på Siemens AB.
Artikelbild

I hörnet av Hyllie allé och Arenagatan bygger Midroc Property Development, som även var byggherre för mässan, ett kontorshus i tegel, ljus betong och glas på totalt 5 300 kvadratmeter samt butikslokaler på 1 000 kvadratmeter. Längs mässans sida mot Hyllie boulevard kommer NCC Property Development under våren att påbörja bygget av ett kontorshus på närmare 6 000 kvadratmeter.

KF Fastigheter planerar kvarteret Hyllie Port vid östra infarten till Hyllie centrum. Med byggstart 2015 ska man resa ett kontorshus på elva våningar, ett flerbostadshus med 150 lägenheter och handelsyta i bottenplan för Coop stormarknad. Söder om torget i Hyllie finns idag ingenting, men en detaljplan håller på att tas fram för området där Annehem, Wihlborgs och Briggen har tilldelats mark för nya kontorsprojekt.

I höstas gav stadsbyggnadskontoret klartecken för Ikea att bygga sitt globala kontor kallat Hubhult intill sitt varuhus i Svågertorp. Till det 22 000 kvadratmeter stora kontorsytorna flyttar tio Ikeabolag och flera globala stabs- och supportfunktioner in under 2015. Hubhult beräknas få omkring 1 000 besökare i veckan.

Därför planeras även ett intilliggande hotell med 220 rum för tillresande gäster. Med Hyllies internationella prägel planerar Malmö stad för en internationell grundskola i området, som förväntas öppna 2018.

Finns tillväxtpotential


– Det är en stark signal, när Ikea gör något följer hela världen efter, brukar man säga. För företag är det viktigt att finnas där andra betydelsefulla aktörer finns. Och namn som Percy Nilsson, Petter Stordalen och Ikea väger tungt, menar Nyman-Moritz.

Maria Nyman-Moritz är övertygad om att potentialen för tillväxt finns i Hyllie och att det inte kommer att bli några problem med att hyra ut kontorsytorna. Men för att utnyttja hela regionens tillväxtpotential tror hon att det handlar om att sudda ut den mentala landsgränsen till Danmark.

Tolv minuter till Kastrup


– Här finns förutsättningarna med infrastrukturen och tillgängligheten. Det tar tolv minuter med Citytunneln till Kastrup och marknaden i Europa, det kan ingen konkurrera med. Hyrorna ligger redan en bit över nivån i Malmös centrala lägen, men det tror jag inte skrämmer utan indikerar snarare på det exceptionella läget i regionen.

Lediga lokaler i Hyllie
Men det måste också till bostäder att erbjuda företagen som etablerar sig i Hyllie. Och det byggs mycket, men enligt Nyman-Moritz krävs det också penningstarka individer för att klara av de kostnader som dagens moderna, miljövänliga boenden kräver.

– Bostadspriserna stiger stadigt i Stockholm och Göteborg, men i Malmö är det en rakare linje. En orsak är att vi inte har så penningstarka invånare. Det gör att betalningsförmågan, bostadsbehovet och bostadsbyggandet inte riktigt går ihop. Men får vi hit många företag som även lägger sina huvudkontor här, så kan vi också öka både humankapitalet och penningstarka bostadsköpare.

Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration