Utvecklingsområden populära i Stockholmsregionen

Uthyrningen går bra i nya områden som Stadshagen/Hornsberg och Arenastaden. Något som kan komma att generera mer yta att bygga på i områdena, enligt Jan Tärnell, värderingschef på NAI Svefa som här ger sig syn på lokalhyresmarknaden i Stockholm.

Skriven av Jan Tärnell 2015-04-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

En trend på lokalhyresmarknaden som håller i sig är intresset för aktivitetsbaserade kontor. Särskilt stora företag har mycket att vinna på en sådan lösning, även om det är viktigt att vara medveten om att en A2-lösning inte fungerar för alla typer av verksamhet.

Generellt är öppna kontorslandskap och skrivbord som krymper något som blir vanligare, allt för att kunna yt­effektivisera sin verksamhet. Att företag anlitar konsulter för att få hjälp med att hitta lokaler och att utforma hyreskontrakt är också något som vi ser mer av, samt att avtalen som tecknas ofta är gröna hyresavtal.

Artikelbild

Jan Tärnell


Ekonomi på frammarsch


Svensk ekonomi är på frammarsch och hyrorna det närmaste året förväntas vara stabila till svagt stigande. Trycket på lokaler i city är högt, vilket har resulterat i en låg vakansnivå.

Även utanför city är efterfrågan på lokaler stor och då särskilt söder om city: Södermalm, Liljeholmen och Telefonplan. Främst efterfrågas lokaler med närhet till goda kommunikationer samt bra klimat och flexibla ytor, men då efterfrågan är hög i innerstaden och tillförseln av nya moderna lokaler låg så blir läget ofta något som går före lokalens utformning.

En stor del av den nyproduktion som kommer ut i utvecklingsområden är uthyrd långt innan färdigställandet. Vakanta lokaler i det äldre beståndet i dessa områden är enklare att hitta, då dessa inte är lika eftertraktade.

Dock ser vi även att delar av det äldre beståndet konverteras till bostäder då trycket på bostadsmarknaden är högt. I flera utvecklingsområden som Stadshagen/Hornsberg och Arenastaden där uthyrningen har gått bra finns det ytterligare expansionsmöjligheter, vilket kan komma att generera mer yta.

Spännande projekt


Det finns många spännande utvecklingsprojekt runt om i Stockholm. Innanför tullarna är utvecklingen av AMF Fastigheters projekt Urban Escape intressant, där man gör om- och påbyggnader på befintliga byggnader och skapar en kombination av hotell, kontor, handel, mötesplatser och service.

Omvandlingen och utvecklingen vid Centralstationen och Vasagatan är även det ett intressant projekt där flera olika aktörer är aktiva. En ny uppgång för Citybanan tillsammans med hotell och bostäder samt en omvandling av det gamla KPMG-kontoret är att vänta.

Utanför tullarna är Globenområdet, en del av den större visionen Söderstaden, ett intressant projekt där både bostäder och kontor är under utveckling. Flera av Stockholms stads förvaltningar ska flytta dit och möbeljätten Ikea avser en etablering i området, förutsatt att man får klartecken.

Sundbyberg har attraherat flera stora företag de senaste åren och är med sitt starka kommunikationsläge ett attraktivt kontorsläge. Hur stadsdelen fortsätter att utvecklas blir spännande att följa då en överdäckning av pendeltåget och Svenska Spel som lämnar en stor fastighet i centrum ger ännu mer utrymme för omvandling och förändring.

Ett annat intressant utvecklingsprojekt är Täby Park där Skanska tillsammans med JM ska utveckla både bostäder och arbetsplatser på det som i dag är Täby galoppfält.

Sök lediga lokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Hemköp till Mall of Scandinavia Hemköp till Mall of Scandinavia Brygger öl på löpande band i kyrkan Brygger öl på löpande band i kyrkan Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla Allt fler företag anlitar konsulter Allt fler företag anlitar konsulter "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något"