Glödhet fastighetsmarknad i Göteborg
Gustav Lundkvist, analytiker på JLL, ger här sin syn på hyresmarknaden i Göteborg. Han tror på fortsatt höjda hyresnivåer, även i mer perifera lägen.
Skriven av Gustav Lundkvist 2015-04-01 | Hyresanalys
Göteborg hyresanalys hyresmarknad
Göteborgs fastighetsmarknad fortsätter att vara glödhet. Under 2014 slogs rekord i låg vakans, hög nyuthyrningsvolym och transaktionsvolym. Även under början av 2015 ligger efterfrågan på lokaler på höga nivåer, något som troligen får de redan höga hyresnivåerna i centrala Göteborg att fortsätta en bit uppåt till.
Även i något mer perifera lägen tror vi på något ökande hyresnivåer för lokaler med hög standard och i lägen med goda allmänna kommunikationer. Just dessa två faktorer var förresten de vanligaste anledningarna till flytt i en studie utförd av JLL under 2014.
Vissa variationer beroende på bransch var dock tydliga. Till exempel var allmänna kommunikationer en betydligt viktigare faktor bland arbetsgivare inom offentlig förvaltning, sjukvård, teknik och telekom, men betydligt lägre inom tjänstesektorn.
Skillnad i kommunikation
Det är lätt att vara lite slarvig och prata om allmänna kommunikationer som om det vore en enda sak, men man kan inte helt ignorera skillnaden mellan buss och spårvagn. Och då menar jag inte vilken av de två man som resenär tycker är bekvämast att åka.
Vid en omlokalisering kan skillnaden ligga på en annan nivå. Spårvagnen är en tydlig dragare, det syns inte minst i Mölndal där efterfrågan på lokaler kring spåren är klart högre än i övriga områden.
För även om busslinjer ökar tillgängligheten att ta sig till och från en fastighet, och att en buss i ett givet läge kan fylla alla kommunikationsbehov som ett område eller en fastighet har, är den relativt enkel att dra om. Däremot, när man väl har lagt spår ligger de där de ligger och man kan då vara relativt säker på god tillgång till kollektivtrafik under många år.
Försöker hålla jämna steg
Drivande i hyresutvecklingen är framförallt de moderna, nyproducerade kontoren som dyker upp här och var i staden. Fastighetsutvecklare ligger i för att hålla jämna steg med efterfrågan, vilket gör att vi nu ser en relativt stor volym kontor under produktion.
Under 2015 beräknas cirka 60 000 kvadratmeter kontorsyta färdigställas, över 80 procent av dessa är redan uthyrda vilket tydligt visar på den höga efterfrågan som finns på dessa lokaler.
Om vi blickar lite längre framåt i tiden så har Göteborg mycket stadsutveckling att se fram emot. De närmaste tio åren skulle uppemot 600 000 kvadratmeter kommersiella ytor kunna tillskapas.
Frihamnen, Centralstationen, Norra Masthugget, Gamlestan och Mölndal är några av de områden som kan komma att se helt annorlunda ut om högsta möjliga fart hålls. Troligen är siffran överskattad och kanske försenas några av planerna, men det råder trots allt inget tvivel om att mycket kommer att hända framöver.
Kritisk massa
Att centrala staden är så pass trång som den nu är och har varit under flera års tid, med vakansgrader kring tre–fyra procent, har fått såväl utvecklare som hyresgäster och investerare att titta på nya lägen. Det borde vara nyttigt för staden som helhet att vi ser utveckling i olika lägen, där inte allt kretsar kring den absoluta stadskärnan.
Ett delområde behöver kritisk massa för att vara tillräckligt attraktiv för hyresgäster och investerare då räcker det inte med en solitär. Kanske har de senaste årens utveckling runt om i staden skapat just det, kritisk massa.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.