"Hagastaden väcker stort intresse"

Stigande hyror i city gör att många ser sig om efter andra centrala lägen i Stockholm. Eller väljer förorter som Solna och Sundbyberg. Det menar David Lundkvist på Tenant & Partner som här ger sin syn på lokalhyresmarknaden i Stockholm.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vilka är de tydligaste trenderna på lokalhyresmarknaden i Stockholm just nu?


– Det råder en fortsatt stark efterfrågan på lokaler i centrala staden, trots stigande hyresnivåer. Samtidigt har branschen i stort ett fortsatt högt fokus på ABW, aktivitetsbaserat arbetssätt, som speglar av sig på hyresgästernas nyfikenhet på konceptet. Fler företag vågar i dag ta steget att utveckla sina arbetsplatser till att stödja ett modernare arbetssätt.

Artikelbild

David Lungkvist
Bild: Tenant & Partner


– En annan trend som råder är att projektutvecklarna har högt fokus på den glödheta bostadsmarknaden vilket, i kombination med omvandling av befintliga kontor till bostäder, kan riskera att påverka utbudet av kontorslokaler på sikt. Det rådande ränteläget leder till billigare finansiering, inte bara för bostadsköpare, utan också för kommersiella fastighetsägare som de senaste kvartalen har fått se sina tillgångar öka i värde. Detta har i kombination med ett begränsat utbud av kontorslokaler på flera delmarknader gjort att fastighetsägarna har höjt sina förväntningar även på hyresnivån. För varje krona i högre hyra som fastighetsägarna får in i avtalet får de i dag större utväxling på fastighetsvärdet jämfört med tidigare. Detta gör att de testar tidigare outforskad mark avseende hyresnivån på flera delmarknader, vilket i sin tur gör att det är väldigt viktigt för hyresgäster att vara pålästa inför förhandling.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras under året?


– Hyrorna kommer sannolikt att gå upp i innerstan på grund av det begränsade utbudet. I närförort blir det relativt oförändrade hyresnivåer.

Vad efterfrågas mest just nu och vilka områden är populärast?


– Effektiva ytor med förutsättningar för aktivitetsbaserat arbetssätt efterfrågas, samt generellt byggnader med modern teknik som klarar av en hög yteffektivitet.

– Stigande hyror i city har medfört att många företag ser sig om efter andra lägen inom tull. Vi har tidigare sett att majoriteten av de företag som flyttar utanför innerstan hamnar i förorter som Solna/Sundbyberg. Detta beror delvis på att dessa närförorter har en attraktionskraft i sig, men också på grund av ett dåligt utbud söder om Södermalm. Detta bidrar till att företag kan tvingas flytta norr om stan, då det helt enkelt inte finns rimliga alternativ, yt- och kostnadsmässigt.

– Hagastaden är ett område som väcker stort intresse trots en relativt liten projektstock med tänkta kontorslokaler. Detta intresse har medfört ett uppsving för efterfrågan i angränsande områden i Norra Vasastan/Norrtull som har fått se hyrorna stiga.

Vilka utvecklingsprojekt ser du som viktigast för hyresutvecklingen i Stockholm?


– De projekt som påverkar hyresutvecklingen allra mest är infrastrukturprojekten. Tunnelbanan till Haga­staden och Citybanan till Odenplan kommer att leda till en stark efterfrågan i norra delen av innerstan. Områden som historiskt har haft låga hyresnivåer då de påverkats av begränsade allmänna kommunikationer, såsom Norrtull, kommer framöver att kosta mer för de företag som vill sitta där.

– Ett annat infrastrukturprojekt är Norra Länken som nu har öppnats. Efterfrågan på lokaler i Norra Djurgårdsstaden har än så länge inte påverkats av länkens öppnande. Däremot kan vi se att fastighetsägarna har förväntningar på högre hyror. Detta kan komma att medföra att företag väljer att lämna området snarare än att de flyttar dit. Det som, å andra sidan, talar för Norra Djurgårdsstaden är att det bör bli mer intressant som alternativ till innerstaden för de företag som vill flytta ut från city men inte vill flytta till förorten. När vi för två år sedan prognostiserade vilka områden som stod inför de största hyreshöjningarna hamnade Västra Kungsholmen i topp. Prognosen var korrekt och i dag ser vi fortsatt stigande hyror på Västra Kungsholmen. Att få igång de nästa etapperna av kontorsprojekt utmed Essingeleden har tagit tid men vi tror att det finns god efterfrågan när väl spaden kan sättas i jorden.

Sök lediga lokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Nacka stad tar form Nacka stad tar form Solna dominerar svenskt näringsliv Solna dominerar svenskt näringsliv Folktandvården drar söderut Folktandvården drar söderut Mode och Trud hjälper till att minska koldioxidutsläppen i Stockholm Mode och Trud hjälper till att minska koldioxidutsläppen i Stockholm Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Allt fler företag anlitar konsulter Allt fler företag anlitar konsulter