JLL: Fortsatt stark efterfrågan på Göteborgs fastighetsmarknad

Med en årlig hyresökning på drygt sex procent så är Göteborgs kontorsmarknad fortsatt het. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de mest centrala delarna ha nått 3 400 kronor per kvadratmeter och år. Det skriver JLL i sin senaste utgåva av JLL Nordic Outlook.

Skriven av Axel Ohlsson 2019-03-06 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Det är fortsatt stark efterfrågan i Göteborg.
Bild: Istock


Kontorsyta fortsätter att vara något av en bristvara i Göteborg. Vakansgraden fortsätter sjunka och är nere på tioårslägsta samtidigt som hyrorna stiger. I de centrala delarna bedöms hyran nu till 3 400 kronor per kvadratmeter och år, vilket är drygt 6 procent högre än för ett år sedan. Även utanför innerstaden pressas hyresnivåerna uppåt, drivet av stark efterfrågan och nyproduktion. Med start från i år väntas dock ökat utbud av nyproducerad kontorsyta att tillta, vilket bör innebära att utbudet kommer mer i balans med efterfrågan på sikt.

Aktiviteten på transaktionsmarknaden i Göteborg fortsätter också att vara hög. Under andra halvåret 2018 landade volymen på marknaden på närmare 8 miljarder kronor, enligt JLL:s definitioner, vilket är en uppgång med 16 procent jämfört med motsvarande period 2017. Andra halvårets transaktionsvolym dominerades av kontorssegmentet, motsvarade 43 procent av den totala volymen i Göteborg. Det är hög efterfrågan på moderna produkter i attraktiva lägen och svenskt kapital fortsätter att dominera marknaden.

– Drivet av en stark arbetsmarknad, hög efterfrågan och begränsat utbud förväntar vi en fortsatt aktiv och stark hyresmarknad med fortsatt hyrestillväxt i Göteborg även 2019, säger Cecilia Gunnarsson, analyschef på JLL.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration