Vad väntar för kontorsarbetsplatser 2019?

Hur kommer kontorsplatser att utvecklas under året. GoToWork ger en rykande färsk spaning.

Skriven av Axel Ohlsson 2019-02-06 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Istock


Medarbetarupplevelsen på arbetsplatsen – EWX

I tidiga skeden arbetar vi ofta med personas och workstyles för att kunna designa flöden och funktioner i lokaler. Nu kan det brittiska undersökningsföretaget Leesman, med insamlad data från över 400 000 medarbetare världen över, även visa på vilka delar av kontoret som är viktigast för att skapa en bra medarbetarupplevelse, EWX. I år kommer den fortsatta och utvecklade metodiken för EWX, markant att påverka kontorens utveckling och öka arbetsplatsers effektivitet.

Hjärnsmart arbete

Vardagen och verkligheten har hunnit ifatt oss på alla plan i organisationen. Men i stället för att bejaka störningar och effektivitetstapp fajtar vi emot. Förståelsen för det holistiska perspektivet, när vi designar arbetsplatser och arbetsvardagen däri, är inte på allas Topp 3-lista, än. Men kommer så att vara innan året är slut. Förutom förståelsen för vad våra hjärnor behöver, för att må bra och kunna prestera när det behövs, kommer våra arbetsplatser under året att påverkas och utvecklas av självledarskap, fokusblock, nedkoppling och reflektion.

Digitala arbetsplatsens verktyg

Vi brukar säga att det var året 2010 som den digitala arbetsplatsen började utmana den fysiska. Trådlösa nätverk och smartphones möjliggjorde att apparaterna kopplades bort från uttagen i väggen. Och allt eftersom åren gick skjutsades data och kommunikation upp i molnet. De senaste åren har vi brottats med en missmatch mellan fysiska rörelsemönster och tekniska lösningar. I år förutspår vi: att stora steg inom arbetsplatsverktyg och "digitalt sömlöst arbete" kommer att förenas med arbetsplatsens utveckling.

Agilt arbete

Agila arbetssätt har utretts, testats och utvärderats. Det som traditionellt förknippas med SCRUM och andra agila tekniker, är idag grundläggande för att uppnå organisationers krav på effektiva processer. För att kunna möta och ställa om i snabba förändringar. Tillmötesgå individers och teams behov av produktiv tvärfunktionell dialog. Och för att utveckla och öka kompetensen, blir våra arbetsplatser arenor för ständig samverkan och kontinuerlig förändring. Med kundens nöjdhet och iterativa processer i fokus.

Kontorsarbeta ute

Trots att vi blir mer och mer medvetna om att människan mår bättre, håller sej friskare och trivs bättre utomhus än inomhus: tillbringar vi fortfarande mellan 80 och 90 procent av tiden inomhus. Att “kontorsarbeta ute" är "inne". Det kommer vara något vi ser en markant ökning av under det kommande året. Som en del av självledarskapet kommer vi att ställa oss frågorna: Vart tar jag vägen? Vilka arbetsuppgifter passar? Vad behöver jag för stöd? För att ta oss inifrån och ut.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration