Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft

Förvärvet av Bromma Blocks var en del av förra årets näst största<br /> fastighetsaffär. För köparen Vencom Property Partners har<br /> Bromma länge varit ett attraktivt område.<br /> - Det är ett intressant område för handel som vi nu är glada över att vara en del av, säger Johan Gustafsson på Vencom.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-09-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vencom Property Partners är medinvesterare och fungerar som operativ partner åt amerikanska investmentbolaget Starwood Capital Group, som i höstas förvärvade sju handelsplatser av KF Fastigheter. En stor affär med en köpeskilling om 3,9 miljarder kronor för en sammanlagd lokalyta på 205 000 kvadratmeter. Bromma Blocks var en av de handelsplatser – och den största – som ingick i förvärvet.

Finns tydligt på kartan


– Stockholmsregionen generellt är väldigt expansiv, det produceras och byggs en hel del. Och det gäller inte minst Bromma. Ta till exempel Ulvsunda industriområde som verkligen är under förvandling och området runt Solvalla där det kommer att hända mycket, säger ordföranden och grundaren av Vencom, där vi sitter i företagets kontor vid Stureplan.

Han pekar på den infrastrukturella utvecklingen i Bromma som betydelsefull för näringslivet i området. Tvärbanan, som redan idag trafikerar Bromma, kommer om några år att trafikera även Bromma Blocks och intilliggande Bromma flygplats, som nyligen fick förlängt förtroende fram till åtminstone 2038. Förvärvet av Bromma Blocks innefattar åtta byggnader, varav sju består av volymhandel med bland annat Coop Forum, och den åttonde är Gallerian med sina närmare 80 butiker, restauranger och kaféer. Totalt handlar det om en yta på 55 000 kvadratmeter. Bromma Blocks placerade sig förra året på en andraplats i utmärkelsen Stockholms favorithandelsplats som baseras på högst Nöjd Kund Index (NKI). 2011 vann Bromma Blocks utmärkelsen Retail Awards för Sveriges bästa köpcentrum.

– Utmärkelserna bekräftar att Bromma Blocks med sin långa historia och sitt butiksutbud redan i nuvarande format tydligt finns på kartan som en välkänd och omtyckt detaljhandelsdestination, säger Johan Gustafsson.

Vilka planer har ni för Bromma Blocks?


– Vi håller på med en förstudie för att se vilka behov som finns och vilken handel som efterfrågas i upptagningsområdet. Vår grundtanke är att öka shoppingdelen i gallerian, den är idag i minsta laget och bör bli större. Det jag ser framför mig är en utbyggnad av gallerian sydost längs Ulvsundavägen med i storleksordningen 20 000 kvadratmeter.

Artikelbild

Hur viktigt var flygplatsavtalets förlängning för köpet?


– Det var inte avgörande. Området är intressant ändå. Om det inte skulle vara flygplats vad skulle det vara då? Sannolikt bostäder, vilket också hade varit positivt för handeln inom området. Personligen tror jag att flygplatsen kommer att finnas kvar även efter att avtalet går ut om 28 år.

Förutom Starwood Capital Group samarbetar Vencom med bland annat Rockspring Property Investment Managers och fastighetsfonden Orion Capital Managers, som bolaget förvärvade Infracity tillsammans med 2005. Efter att ha utökat handeln och förbättrat kontorsläget för handelsområdet i Upplands Väsby avyttrade man det förra året till Profi. Bland annat såg Vencom till att Bauhaus etablerade sig i området som en tung aktör. Vencom Property Partners söker löpande investeringsmöjligheter och fungerar som rådgivare, asset manager och medinvesterare. Bolaget deläger ett bestånd med ett marknadsvärde om cirka 800 miljoner euro, var­av 80 procent består av handelsfastigheter. Den totala handelsytan i portföljen är cirka 270 000 kvadratmeter.

Hur ser framtiden ut för er?


– Vi ser positivt på framtiden och vill fortsatt vara en betydande aktör inom handelsfastigheter. Det är dock viktigt för oss att de fastigheter vi förvärvar har en utvecklingspotential eller kan spela en roll i ett större sammanhang. Volymtillväxt i sig är inget självändamål.

Vilka fördelar ser du för företag att etablera sig i Bromma?


– Bromma Blocks är en väl etablerad handelsplats redan i dagsläget, vilket bland annat manifesterats i de utmärkelser som handelsplatsen fått. Det som gör området särskilt intressant framöver är den utveckling som kommer att ske med förbättrad kollektivtrafik och ett större och bredare utbud av olika detaljhandelskoncept, samt bostadsutvecklingen i närområdet. Bromma Blocks är dessutom unikt genom närheten till Bromma flygplats.

Sök lediga lokaler i Bromma!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Allt fler företag anlitar konsulter Allt fler företag anlitar konsulter Kistas nya kulturella högborg Kistas nya kulturella högborg Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city Hemköp till Mall of Scandinavia Hemköp till Mall of Scandinavia Företag fortsätter lämna Stockholm city Företag fortsätter lämna Stockholm city