Stark efterfrågan kan leda till höjda hyror i Stockholm

Möjligheten finns att lokalhyrorna i de mest attraktiva lägena stiger under 2014 på grund av den starka efterfrågan. Den analysen gör Magnus Stenback, vd på Forum Fastighetsekonomi, som också tror att utbyggnaden av tunnelbanan blir viktig för kontorsmarknaden

Skriven av Henrik Ekberg 2014-09-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vilka är de tydligaste trenderna på hyresmarknaden i Stockholm just nu?

– I dagsläget sker det en viss omflyttning, där företag dels söker sig till nyproduktion utanför stadskärnan i västra Kungsholmen, Sundbyberg, Sickla och Solna och så vidare. Samtidigt är det flera framgångsrika växande företag som söker sig in till city, främst kanske för att öka sina möjligheter att rekrytera rätt personal. Vakanta lokaler finns främst inom det äldre beståndet. Områden nära city; Globen, Liljeholmen och så vidare har sjunkande vakansgrader.

Vilka är de viktigaste nyproduktionsprojekten i Stockholm för tillfället?

– Hagastaden och hela trafiklösningen med Norra länken. Framåt i tiden kommer tunnelbaneutbyggnaden vara mycket central och kommer att påverka och förbättra flera kontorslägen.

Vad efterfrågas mest respektive minst på Stockholmsmarknaden?

– Det är främst moderna, effektiva och miljövänliga lokaler som efterfrågas. Men i takt med att vakansgraderna gått ned har en viss efterfrågan skapats för något enklare lokaler i goda lägen för företag som prioriterar läget men ändå måste ha en något lägre hyra.

Hur tror du att hyresmarknaden kommer att utvecklas under 2014?

– Det finns en viss möjlighet att hyrorna kommer att stiga i goda lägen på grund av den starka efterfrågan, men generellt tror vi på relativt oförändrade hyresnivåer.

Vad har du för råd till företag som söker lokal i Stockholmsområdet just nu?

– Utred kommunikationerna noga när olika områden ställs mot varandra för att minimera restider, både för medarbetare och kunder. Fundera över era arbetssätt, har ni många medarbetare ute på fältet kan lokalarean kanske minskas.

Sök lediga lokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" Kjell & Company nya i Sundbyberg Kjell & Company nya i Sundbyberg Solna och Sundbyberg - två tillväxtkommuner att lära av Solna och Sundbyberg - två tillväxtkommuner att lära av Stabil kontorsmarknad i Stockholm Stabil kontorsmarknad i Stockholm Upplands Väsby i topp Upplands Väsby i topp Stockholm följer Londons utveckling av kontorslokaler Stockholm följer Londons utveckling av kontorslokaler