Kista växer – och blir allt mer likt en stad

Kistas näringsliv växer stadigt. Och med en ökad byggnation av bostäder och torg förvandlas Sveriges motor allt mer till en egen stad. – Det går åt det hållet. Kista är i dag mer levande under dygnets alla timmar, även om det finns mer att göra, säger Thomas Andersson, vd på Kista Science City AB

Skriven av Henrik Ekberg 2014-12-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Kista fortsätter att vara det tunga näringslivs­mecka dit företag vallfärdar för att hänga med i den ständigt rusande utvecklingen. Och det heligaste i området, Ericsson, har de senaste åren förstärkt sin roll som dragningskraft ytterligare genom centreringen av sin Stockholmsverksamhet till just Kista. ­Ericsson har förutom huvudkontoret på Torshamns­gatan omkring 10 000 anställda i Kista och just nu uppför till exempel Vasa­kronan två stora kontorskomplex åt telekomjätten.

– Ericsson är magneten, som företag vill man vara där de stora är. Det är till exempel ingen hemlighet att både IBM och Tele 2 letar nya lokaler och då är det ­Kista som främst lockar, säger Thomas Andersson.

Bland nya etableringar kan nämnas Xerox som nyligen lämnade Bromma för Kista, Cloetta valde Kista Science Tower för sitt huvudkontor härom året och CGI Group flyttade sitt huvudkvarter och de 1 500 medarbetarna till Torshamnsgatan.

– Fastighetsägarna säger att intresset är stort och det räcker att titta på kvadratmeterpriset för att dra den slutsatsen, konstaterar Thomas Andersson.

Det är lunchtid och inne i Kista Science Tower är det livligt. I skrapans bottenvåning ligger Kista Science City AB:s kontor och där berättar Thomas Andersson om bolagets uppdrag.

Artikelbild

Ska göra Kista levande


– Vi ska kort och gott göra Kista attraktivt. Vi ska se till att Kista har ett dynamiskt näringsliv, se till att här finns en utbildnings- och forskningsmiljö i världsklass, en god infrastruktur och att det är en levande miljö.

Kista Science City AB är ett helägt dotterbolag till stiftelsen Electrum där Thomas Andersson också är vd. Han berättar att mixen blir allt viktigare för området. Detta samtidigt som Kista Science City måste fortsätta ha sin ICT-inriktning för att locka till sig företag inom informations- och kommunikationsteknik.

– Företag ska känna till att här finns kompetensen. Men jag ser gärna att fler PR-byråer, marknadsbyråer, advokatfirmor och liknade flyttar hit. Det behövs om det ska bli en komplett stad.

Bra att bygga högt


En stad behöver också invånare och på det planet händer det en hel del. Klöverns projekt Kista Garden innehåller en hel del bostäder och förutom de båda skraporna Kista Tower och Kista Science Tower växer nu ytterligare ett par upp intill Kista Galleria. Där bygger JM Kista Torn, ett hus på 120 meter som kommer att rymma 266 lägenheter. Alldeles intill bygger AB Borätt ett 16 våningar högt bostadshus med 96 lägenheter med beräknad inflyttning under 2016, ett år efter den högre grannskrapan.

– Det är jättebra att det byggs på höjden och jag tror att Kistas skyline skulle må ännu bättre av att det byggs fler skrapor. Det är också något som vi ständigt jobbar för. Så fort jag springer på en projektutvecklare så påpekar jag att de måste bygga högre, säger Thomas Andersson som också vill se att det byggs fler studentbostäder i området.

– KTH, Stockholms universitet och alla forskningsinstitut är oerhört viktiga för området, men även här krävs det bostäder för att utvecklas.

Alldeles intill huset vi sitter i ligger Kista Galleria som varje år lockar 18 miljoner besökare med sina ­cirka 180 butiker, kaféer och restauranger. Förra året förvärvade Citycon köpcentrumet med tillhörande biografer, bowlinghall och så vidare. Hela området kommer att gynnas av den utökade kollektivtrafiksatsningen som staten, landstinget och de fyra grann­kommunerna enades om nyligen. Satsningen innebär en utbyggnad av den blå tunnelbanelinjen mot nya Barkar­bystaden i Järfälla. Dessutom planeras en etablering av Tvärbanan till Kista.

Underlättar för pendlarna


– Det betyder oerhört mycket för Kista Science City. En direktlinje från det expansiva Barkarbystaden kommer att underlätta för tusentals pendlare som arbetar i området. Med både utbyggd Tvärbana och tunnelbana på några års sikt så stärker Kista sin position ytterligare som regional stadskärna, säger Thomas Andersson.

Sök lediga lokaler i Kista!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration