Stencentrum tog hem världspris

Ett badrum helt gjort av vit statuariomarmor från Italien. Alla bitar tagna från samma stenblock, ihoppusslade för att låta stenens gråa mineralådror löpa i linje med varandra.<br /> Projektet gav Mölndalsbaserade Stencentrum pris för världens vackraste marmorbadrum 2013

Skriven av Nanna Isaksson 2014-03-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

I slutet av januari åkte Lars Alfredsson, som äger Stencentrum, tillsammans med arkitekten Stefan Bergkvist till Las Vegas för att ta emot priset.

– Att få ett sådant här erkännande från hela världen om att vi ligger i världstoppen är fantastiskt, säger Alfredsson.

Arbetet med installationen av marmorn tog sex månader, att hitta rätt block tog tid det med. Enligt Alfredsson var just att hitta material den svåraste utmaningen. Statuariomarmor är en raritet och det är kö för att få tag i den. Det behövde vara ett tillräckligt stort block och det behövde vara helt, utan de hål och sprickor som förekommer naturligt i marmor.

– Stenen är skör som glas innan den är installerad. Om man stöter till kanterna så går de lätt sönder. Det går inte att byta ut någon bit för då förändras mönstret, säger Alfredsson.

Stenblocket med marmorn skivades upp, "som en limpa", till drygt fem kvadratmeter stora och två centimeter tjocka skivor. På Stencentrum sågades de sedan upp efter de mått som behövdes till badrummet. Varje mått var unikt och skulle överföras till stenen. Att få allt att passa ihop och installera det utan några skador är enligt Alfredsson något av det svåraste man kan göra inom stenarbeten.

Lyxprojekt utomlands


Även om Stencentrum har gjort flera projekt i Göteborg så finns den största marknaden för den här typen av installationer i Stockholm och i andra länder. Förutom det prisbelönta badrummet i Stockholm så har Stencentrum gjort uppdrag i Turning Torso i Malmö och lyxprojekt i Spanien. I lokalen på Ågatan18 i Mölndal som Stencentrum hyr av Fastpartner finns även produkter för det vanliga hushållet.

– Det vi har fått pris för är specialprojekt men vi gör väldigt mycket annat. Bänkskivor i kök och badrum, golv och väggbeklädnad med mera, säger Alfredsson.

"God affär"


Han tycker att priset visar att svensk stenindustri står sig på den internationella marknaden och hoppas på att fler ska se långsiktigheten i att använda natursten.

– När vi ställde ut i Stockholm på Möbelmässan kom underhållsansvariga för skolorna på Stockholms stad på besök. De berättade att de insett att de inte har råd att inte använda sten i sina byggen. Sten är en naturlig produkt som andas och som håller i många hundra år. Initialt är kostnaden högre men på lite sikt så är det en enormt god affär eftersom underhållet är försvinnande litet.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration