Vårdskolan i Borås ska bli utbildningscentrum

Borås stads långa hyreskontrakt i den gamla vårdskolan norr om lasarettet går snart ut. – Tanken är att fastigheten sedan ska utvecklas till ett utbildningscentrum med flera olika aktörer, säger Frida Ahnstedt, uthyrningsansvarig på Hemsö i Borås.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-06-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vårdskolan – eller Samariten som är den egentliga fastighetsbeteckningen – på Klinikvägen byggdes i slutet av 1970-talet för Landstinget i Västra Götaland för att användas för vårdutbildningar. Björkängsgymnasiet låg länge här och för närvarande bedrivs vuxenutbildning och SFI – Svenska för invandrare – här.

Men till sommaren går Borås stads hyreskontrakt för den 12 000 kvadratmeter stora fastigheten ut och utbildningarna flyttas ner till centrum. Men samtidigt tecknar staden nya avtal för i stort sett halva byggnaden.

– Under tiden som Bodaskolan byggs om hyr de evakueringslokaler här. Också när Bergdalsskolan byggdes om hade man evakueringslokaler här och det fungerade bra, säger Frida Ahnstedt.

Det nya avtalet gäller två år och omfattar bland annat den stora aulan med plats för 400 personer och matsalen.

Avtalet för Bodaskolan gäller större delen av den södra halvan av byggnaden. Hemsö projekterar också för en förskola om cirka 1 300 kvadratmeter i den sydöstra delen av huset.

Norra delarna lediga


De ytor som i nuläget är lediga för nya verksamheter från sommaren är de norra delarna.

Före detta vårdskolan delas av en stor korridor var­ifrån ett flertal olika skepp löper. Husets utformning gör att det lätt kan delas upp för olika verksamheter.

– I vår vision av utbildningscentrumet använder alla hyresgäster den stora entrén, och innanför den går man till sina respektive ytor. Men det är också möjligt för alla att få egna ingångar i skeppen.

Fantastiskt läge


– Läget för skolverksamhet är fantastiskt. Det är bara 10–15 minuter från centrum och bra kommunikationer – bussen stannar precis utanför. Klinikvägen är en återvändsgata så man slipper genomfartstrafik, och det är fantastiska friluftsområden runt omkring.

– Marknaden för friskolor har varit ganska försiktig ett tag, men det känns faktiskt som att den är på väg upp igen, åtminstone här i Borås.

Vilket är bra, inte minst för Hemsö, som drabbades av den stora JB-konkursen i somras.

– Vi hade JB-gymnasiet som hyresgäst på cirka 3 000 kvadratmeter på Göta i Borås, och de lokalerna är fortfarande lediga.

Sök lokaler i Borås!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration