Fler vill resa med kollektivtrafiken

Allt fler planerar att välja kollektivtrafiken istället för att ta bilen. Bland personer som reser med bil och sällan åker kollektivt är det hälften som övervägt att byta ut bilresan mot att resa med kollektivtrafiken. Det visar analyser från den nationella undersökningen Kollektivtrafikbarometern, som CMA Research/Origo Group har genomfört på uppdrag av Svensk Kollektivtrafik.

Skriven av Redaktionen 2018-04-04 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

– Vi har intervjuat 67 500 personer under hela 2017 kring resvanor, kvalitet och service, säger Mattias Andersson, projektledare på branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik. Nästan hälften av allmänheten reser minst en gång i månaden och 76 procent av dessa är som helhet nöjda med senaste resan. Mest nöjda är personer i de äldre åldersgrupperna, framför allt 65 - 85 år där 88 procent är nöjda med sin senaste resa.

Några nyckelresultat från kunderna:
- 79 procent tycker att förarna och ombordpersonalen har ett trevligt bemötande
- 72 procent upplever att det känns tryggt att resa med kollektivtrafiken
- 42 procent tycker att informationen vid förseningar och stopp är bra
- 32 procent tycker att deras möjligheter att resa kollektivt har ökat

– Men även om kunderna överlag är nöjda visar undersökningen att vi måste fortsätta med att utveckla kollektivtrafiken så att det blir enklare att resa, säger Mattias Andersson. Resenärerna ska också kunna lita på att komma fram i tid och tidtabellen behöver passa resenärens behov.

Kollektivtrafiken berör många, 80 procent av Sveriges befolkning reser med den samhällsfinansierade kollektivtrafiken någon gång per år. Den genomsnittliga marknadsandelen är 27 procent av det motoriserade resandet.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration