Logicenters tror på Borås

Logicenters är i dag en av de största aktörerna inom logistik i Borås. Och större vill man bli.<br /> – Borås är väldigt konkurrenskraftigt, säger Matthias Kettelhoit, kommersiell chef på Logicenters.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-03-28 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Logicenters


Logicenters är NREP:s plattform för logistikverksamhet, där de samlar modern logistik i attraktiva lägen.

– Vi finns på ett större antal logistiska noder i Norden, och där är västkusten med Borås en av dem. Borås har vuxit fram ur ett e-handelsfokus och det logistiska läget är väldigt bra. Dessutom är Borås väldigt konkurrenskraftigt när det gäller hyresnivåerna, säger Matthias Kettelhoit.

En av de största aktörerna


För Logicenters del ligger fokus i Borås på Viared. Här äger man stora anläggningar för exempelvis Speed, Aditro, Cross Nordic och DSV.

– Vi är en av de största aktörerna inom logistik i Borås, och har upp mot 200 000 kvadratmeter logistikyta här, säger Matthias Kettelhoit.

Logicenters äger också Didrikssons anläggning, där man alldeles intill håller på att bygga ytterligare en ny anläggning för Speed. Den nya anläggningen kommer att omfatta 38 000 kvadratmeter.

– Där har vi också möjlighet att expandera med ytterligare cirka 30 000 kvadratmeter, så man kan säga att det vi bygger just nu är en etapp ett.

På checklistan över vad som behövs för att skapa ett bra logistikläge menar Matthias Kettelhoit att Borås bockar av de flesta punkter – låga hyresnivåer, tillgång till lojal arbetskraft och goda kommunikationer.

– Det är nära Göteborg och Landvetter flygplats, och dessutom når du 80 procent av Nordens befolkning inom 24 timmar.
Artikelbild

Även Aditro hyr lokaler av Logicenters.
Bild: Logicenters


Vad finns det för andra fördelar med Borås?


– Förutom bakgrunden som logistiknod, ett bra läge och goda markförhållanden tycker vi om Borås på grund av hur kommunen arbetar. Vi har ett bra samarbete med dem, de är lyhörda och förstår vår verksamhet. Fler kommuner skulle ha fungerat på det sättet, säger Matthias Kettelhoit, och förklarar vidare:

– Vår byggnation av Speeds nya anläggning ska vara klar i augusti, en utveckling som vi skrev avtal för i november. Det står alltså ett färdigt hus inom tio månader, det är inte lätt i de flesta kommuner.

Han menar också att kommunen har varit proaktiv och investerat i Viared västra – exempelvis har infrastrukturen byggts ut.

– Det kanske kändes som lite av en chansning först, men det har visat sig att efterfrågan på modern logistik är hög här, säger Matthias Kettelhoit.

Vad ser du om du blickar framåt i tiden?


– Om fem eller tio år hoppas jag att man har byggt ut järnvägen så att höghastighetsbanan går via Borås till Landvetter och Göteborg. Det ska också byggas ett nytt mot vid Viared, och överlag kommer området att fortsätta expandera.

Och för er del?


– Vi kommer absolut att investera mer här, vi bygger gärna i områden där vi kan klustra våra investeringar. Här är det också lätt att hitta hyresgäster. Även om någon, mot förmodan, skulle flytta finns det alltid fler som är intresserade, säger Matthias Kettelhoit.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration