Världens grönaste butik ligger på Magasinsgatan i Göteborg?

När Houdini och Vasakronan samarbetade med att skapa klädmärkets nya butik på Magasinsgatan var ambitionerna högt ställda: Att skapa världens grönaste butik. Bakom Houdinis unika koncept ligger fyra ”re”: Rent, reuse, repair och recycle.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-09-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

CYKELVERKSTAD. Givetvis vill Houdini att kunderna ska ta cykeln till butiken - därför underlättar man för de cykelburna.
Bild: Henrik Ekberg


– Det är alltid svårt att jämföra, men vi har inte hittat något liknande någon annanstans. Många försöker och har vissa delar, men vi har här ett väldigt utvecklat helhetstänk kring miljön, säger Mia Grankvist, som ansvarar för Houdinis butikskommunikation.

I slutet av september slog Houdini upp portarna för butiken i hörnet Magasinsgatan/Vallgatan – detta efter att man skrivit ett så kallat grönt hyresavtal med Vasakronan, vilket innebär att hyresgästen och hyresvärden åtar sig att gemensamt minska energianvändningen för värme, kyla och el. Dessutom samarbetar de för att öka återvinningen av emballage och avfall.


Gröna materialval


Också ombyggnationen skedde med miljön i tankarna. Under rivningen sopsorterades allt och butiken byggdes upp med enbart gröna materialval.

– Dessutom lät vi mycket av det gamla finnas kvar, som golvet och tegelväggen, istället för att göra om helt och hållet. Det här passade bättre in i vårt återvinnings­koncept, säger Mia Grankvist.

Artikelbild

GRÖNAST I VÄRLDEN. En tvättmaskin i
butiken är en av många delar i helheten
som gör att Houdini menar att butiken
på Magasingatan i Göteborg är den
grönaste i världen
Bild: Henrik Ekberg


Unik satsning


Houdini gör en unik satsning på tjänster som ett komplement till försäljningen. Här kan du inte bara köpa nya Houdinikläder. Du kan hyra kläder, du kan också få hjälp med att laga dina kläder om de har gått sönder. Du kan få dem tvättade – tvättmaskinen står mitt i butiken – och du kan också sälja dem genom ­second hand-avdelningen.

– Tvättmaskinen är framför allt för att vi ska tvätta second hand-kläder, men när den ändå står här kan vi erbjuda våra kunder tvättservice.

– Vi tror att det här ligger rätt i tiden. Många, särskilt unga människor, inser att vi sliter för mycket på planeten när vi bara köper nytt och slänger. I dag är det vanligt med bilpooler, det finns verktygspooler och numera också ett "klädbibliotek" som heter Låne­garderoben. Man kan följa modet utan att behöva äga ­kläderna själv, vi tycker att det är jättebra.

Houdini vill givetvis att du tar cykeln till butiken – utanför butiken finns ett litet reparationsställ där du kan låna verktyg och pumpa däcken.

Här finns också en liten vertikal odling, och man planerar att inom kort plantera mer kryddväxter och liknande.

Vill inspirera andra


Houdinis förhoppning är att butiken ska kunna ­inspirera andra till liknande initiativ, och ambitionen är att butiken ska bli en samlingsplats för miljö- och modeintresserade outdoor-människor.

– Man ska kunna komma hit och bara hänga. Om man vill kan man ta med sin lunch hit, värma den här och äta den. En gång i veckan rullar vi undan ställen och kör ett yogapass före öppning, berättar butikschef Maria Sarwe.

– I början bjuder vi deltagarna på yogan, men tanken är att man sedan ska betala en slant som ska gå till olika välgörande ändamål.

I priset ska det också ingå frukost och duschmöjligheter efter passet.

Det är snåla kranar i duschen?

– Ja, och inte bara det. Inom kort ska vi få hit vår nya toalett, som är kopplad till handfatet. Spolvattnet är alltså vatten som har runnit genom handfatet. Det är ju inte klokt egentligen att vi brukar spola i toaletterna med dricksvatten.

Eva Techel, uthyrare på Vasakronan, ser bara positivt på Houdini och företagets gröna ambitioner.

– Det har varit väldigt inspirerande att arbeta med Houdini. Vi har båda väldigt höga ambitioner när det gäller hållbarhet och miljö.

– Vi arbetar mycket med gröna kontor, men på butiks­sidan är detta helt klart ett unikt projekt. Vi får hoppas att fler tar efter det här exemplet framöver, ­säger Eva Techel.

Vasakronan planerar att få den aktuella fastigheten certifierad enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Leed under 2015.

Hitta lediga butikslokaler i Göteborg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Bisnode flyttar till Tennet i Gullbergsvass Bisnode flyttar till Tennet i Gullbergsvass Ökad konkurrens om lediga lokaler i Göteborg Ökad konkurrens om lediga lokaler i Göteborg Topphyror på 3 500 kronor per kvadratmeter Topphyror på 3 500 kronor per kvadratmeter Tre nya fyller upp Perukmakaren i centrala Göteborg Tre nya fyller upp Perukmakaren i centrala Göteborg Så här kan Göteborgs nya Region City se ut Så här kan Göteborgs nya Region City se ut De som förutspår den omritade kartan blir vinnare De som förutspår den omritade kartan blir vinnare