Så många tycker att arbetsplatsen är jämställd

Högst bedöms jämställdheten vara inom fastighetsbranschen och lägst inom hälso- och sjukvården. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

Skriven av Redaktionen 2017-11-22 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Sex av tio svenskar, 61 procent, ger sina arbetsplatser godkänt när det gäller jämställdhet. Två av tio, 22 procent, upplever att arbetsplatsen inte är jämställd.

– Det är positivt att så många ger sina arbetsplatser ett gott jämställdhetsbetyg, men flera branscher har helt klart en bit kvar att gå. Företag som tar till vara på kompetenser hos både män och kvinnor har lättare att rekrytera och behålla medarbetare, säger Lars Forseth, vd på Manpower Group i Sverige.

Högst bedöms jämställdheten vara inom fastighetsbranschen, där hela 71 procent ger arbetsplatsen godkänt. I botten bland branscherna hamnar hälso- och sjukvården, där endast 51 procent anser att arbetsplatsen är jämställd.

– Målet för alla arbetsgivare, oavsett bransch, måste vara att kvinnor och män ska ha samma möjligheter. Konkret kan det handla om att ta vara på och utveckla hela verksamhetens kompetens för en bred bas, arbeta medvetet för att inkludera kvinnor i högre positioner och att ha en aktiv plan för succession på chefsroller, säger Lars Forseth.

Topp tre: Branscherna med mest jämställda arbetsplatser

1. Fastighetsverksamhet, 71 procent

2. Konsultverksamhet, 66 procent

3. Finansverksamhet, 65 procent

3. El-, värme- och vattenförsörjning, 65 procent

Fotnot: 4 793 personer deltog i Manpower Groups arbetslivspanel.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration