Godisjätte väljer Kista

Jacob Broberg, informationsdirektör på Cloetta, behöver inte längre använda kontorets adress. Det räcker att säga Kista Science Tower. Alla hittar.<br /> <br /> – Efter sammanslagningen av Cloetta och Leaf är vi ett betydligt större, börsnoterat bolag och då behövs ett mer ändamålsenligt och publikt huvudkontor, konstaterar han.

Skriven av Therese Aronsson 2013-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Cloetta är inte längre en liten choklad­producent från Ljungsbro. Cloetta är en europeisk aktör med ett stort antal välkända varumärken under sig. För ett år sedan gick Cloetta samman med det fem gånger större Leaf.

– Det nya huvudkontoret för koncernen ska signalera att vi är ett större, internationellt företag, berättar Jacob Broberg, som blev ansvarig för Cloettas flytt.

I december stod det nya huvudkontoret klart. Det första man möts av på det 500 kvadratmeter stora kontor i Kista Science Tower är godis. Smågodis, påsar med godis som hänger på väggarna och skålar med godis på varje bord. Färgerna går i rött och vitt, precis som den nya loggan som tagits fram i samband med sammanslagningen. En del av den nya identiteten som man vill förmedla är känslan av nordiskt ljus. Det har även applicerats på kontoret med ljusa träslag och transparens i form av glasväggar i mötesrummen, som man kan täcka för med persienner om det behövs. Inredningen har tagits fram i samarbete med Struktur.

Utsikt över Kista


– Jag tog fram den nya företagsidentiteten och sedan kom jag upp här, säger Jacob Broberg och visar med handen mot fönstren.

Från 25:e våningen är utsikten magnifik. Nedanför breder ett frostigt Kista ut sig.

– Det var inget vi hade tänkt på, men det passar väldigt bra in i konceptet med det nordiska ljuset.

Artikelbild

Kontoret har två delar; en kontorsdel och en extern mötesdel. Det behövs eftersom Cloetta är ett börs­noterat bolag och besökare inte ska råka se börskänslig information. Mötesdelen har tre rum i olika storlekar, vilket är relativt mycket med tanke på att det bara arbetar 15–20 personer där. Men de används flitigt. 75 procent av Cloettas verksamhet ligger utanför Sverige och många kommer till koncernens huvudkontor för möten. Därför har de också drygt 20 arbetsplatser i den öppna kontorsdelen, så att besökarna kan stanna kvar och jobba där ett par dagar. Dessutom finns några stängda kontor för dem som arbetar med börskänslig information.

– Just den externa mötesavdelningen och de flexibla arbetsplatserna var en grundförutsättning i vårt nya kontor, säger Jacob Broberg.

Hur har resultatet av det nya kontoret blivit?


– Byte av kontor innebär mycket positivt för arbetsplatsen, det skapar energi. Jag hoppas att alla ska känna sig stolta över sitt nya kontor, men framförallt att det fungerar bra utefter våra behov.

– Enda nackdelen är att vi behöver gå ner för att möta besökare. Fast å andra sidan blir det förhoppningsvis en bra start på ett trevligt möte.

Kontor och tjänster


Cloetta var redan innan hopslagningen med Leaf börsnoterat på Stockholmsbörsen. Därför valde man att placera det nya huvudkontoret i Stockholm. På grund av alla inresande medarbetare var närheten till Arlanda självklar. I Vasakronans Kista Science Tower hittade man inte bara en lokal som man gillade, där erbjöds även diverse kringtjänster genom Core Service Management.

– Det är väldigt smidigt när man har ett så pass litet kontor som vi. Kista är också mer prisvärt än inne i stan. Dessutom är det enkelt att ta sig in till stan och våra medarbetare uppskattar den servicen som finns här med Kista Galleria, även om det inte var avgörande för vårt val, säger Jacob Broberg.

Många lämnar Sverige


I Kista är Cloetta ett av få konsumentvaruföretag, mitt i ett stort ICT-kluster. För dem går det inte att hitta ett passande kluster.

– Det finns så få konsumentvaruföretag kvar i Sverige, bara vi, Electrolux och några till. Många ägs i dag av stora internationella koncerner. Beslutsfattandet har flyttats ut ur Sverige det senaste decenniet.

Vad tror du om framtiden för Kista?


– Jag är övertygad om att Kista har en bra framtid. Stockholm växer med ett Malmö på tio år, det innebär att alla delar kommer att växa. Världen blir mer global och folk reser mer. Jag är säker på att Kista kommer att fortsätta växa. Men det spelar egentligen ingen roll för vårt beslut. Rörligheten i Stockholm gör att det inte spelar så stor roll. Här är man van vid att pendla, säger Jacob Broberg.

Sök lediga lokaler i Kista!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration