Var fjärde svensk saknar kompetensutveckling på jobbet

26 procent av svenskarna anser att de inte får tillräcklig kompetensutveckling på jobbet, visar Manpower Work Life. Kurser och utbildningar har svagast koppling till självupplevt lärande, trots att det är den vanligaste formen av kompetensutveckling.

Skriven av Redaktionen 2017-11-15 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Hela åtta av tio, 79 procent, anser att det är arbetsgivarens ansvar att förse de anställda med kompetensutveckling kring ny teknik och nya arbetssätt.

Undersökningen visar också att den vanligaste formen av kompetensutveckling är fysiska kurser och utbildningar.

Undersökningen visar dock att kurser och utbildningar har en svag koppling till självupplevt lärande. I stället upplever svenskarna att den mest effektiva formen av kompetensutveckling är att få tid att själv pröva och experimentera. På andra plats hamnar handledning av ett proffs och därefter medarbetarsamtal.

– Att en fjärdedel uppger att de inte får tillräcklig kompetensutveckling beror också på att de inte får rätt typ av kompetensutveckling. Ledare behöver i större utsträckning fokusera på att skapa arbetsplatser där de anställda känner frihet att själva pröva och experimentera sig fram, säger Per Johansson.

Topplista: Branscher där flest vill ha mer kompetensutveckling (andel i procent)

1. Parti- och detaljhandel (31)
2. Hälsa, sjukvård och läkemedel (31)
3. IT- och telekombranschen (30)
4. Finansverksamhet (30)
5. Industritillverkning (30)

Fotnot: Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under februari 2017 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 4 793 personer har svarat på frågorna.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration