Åtta av tio chefer känner sig tvingade att jobba övertid

Chefer löper hög risk att arbeta för mycket. Det visar en undersökning som Novus har gjort för Unionen. Under det senaste året har nästan åtta av tio chefer jobbat övertid för att de upplever att det förväntas av dem. Resultatet oroar fackförbundet.

Skriven av Redaktionen 2017-09-27 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

- Övertid ska vara oförutsedd och oplanerad, inte användas för att klara den dagliga verksamheten. Det ger en ohållbar arbetssituation och är ett tecken på att det finns organisatoriska problem på arbetsplatsen, säger Marina Åman, andre vice ordförande Unionen.

Digitaliseringen är en förändring som bidrar till de ökade kraven på chefer. När jobbet finns i datorn och mobilen kan gränsen mellan arbete och fritid bli svår att upprätthålla.

- Kraven på att ständigt vara uppkopplad gör att chefer aldrig riktigt är lediga. Det innebär en allvarlig hälsorisk, menar Marina Åman, andre vice ordförande Unionen.

Karin Bodin är vd på Polarbröd, som betonar vikten av både ekologisk och social hållbarhet. Hon håller med om att dagens digitala arbetsliv innebär en utmaning.

- Det är så otroligt lätt att vara tillgänglig att det är en sport att inte vara det, säger Karin Bodin i webbserien Chefsliv.

Faktum är att chefer offrar både fritidsaktiviteter och tid med barnen när arbetet kallar. Omkring sex av tio ledare har gått ifrån en aktivitet för att svara på ett jobbsamtal eller mejl. En tredjedel av cheferna har tystat sina barn för att göra detsamma.

- Den som aldrig får vara ledig blir knappast en bättre chef, för att komma till rätta med problemet behöver arbetsplatser ha en policy som begränsar kraven på att ständigt vara tillgänglig, säger Marina Åman, andre vice ordförande Unionen.

Karin Bodin håller med om att familjelivet alltid måste få komma först.

- Jobbet är inte det viktigaste. Jag brukar säga: "Det är inte liv och död, det är bara bröd", säger Karin Bodin, vd på Polarbröd.

Med drygt 100 000 medlemmar är Unionen Chef Sveriges största organisation för chefer och ledare. Unionen Chef är en del av fackförbundet Unionen.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration